View Single Post
Vechi 26.01.2011, 11:11:20
Grabriella Grabriella is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2009
Locație: Cluj
Religia: Ortodox
Implicit

Ma doare, realmente, sufletul citind atatea blasfemii si acuze.
Am fost la Mosuni și experiența a fost unica.Nu m-a impresionat fiindcă as fi avut nostalgii sau regrete fata de adunările sectare pe care le-am frecventat atatia ani si unde tocmai o astfel de atmosfera se inducea prin predici si rugăciuni.As vrea sa spun ortodocșilor care nu înțeleg ce se intampla in adunarile sectare, ca prin rugăciuni puternic strigate, prin arta oratoriei si predici bine studiate cu numeroase pilde si analogii atat cu Biblia cat si din realitate, prin acele asa zis 'evanghelizari' unde intr-o atmosfera relaxata, placuta, cu muzica calda cu versuri ce aduc oamenilor speranta in dragostea Lui Dumnezeu, se induce spectatorilor sentimentul ca acolo este cu adevarat o lucrare dumnezeiasca. Sunt alese cu grija pasajele din Biblie unde apar toate promisiunile Lui Dumnezeu pentru cei ce cred in El si sunt hotarati sa-si dedice existenta trairii conform poruncilor Bibliei.Oamenii nu sunt chemati sa adere la secta ci sa creada in Dumnezeu si sa inceapa o viata curata conform poruncilor. Dar urmarea fireasca este ca omul, din moment ce acolo( in secta) i s-a explicat pe inteles si atat de frumos si convingator incat a inteles ca Dumnezeu il iubeste, sa adere la acea grupare unde toata lumea il ia in brate , il catehizeaza ii spune ce si cum sa faca sa ajunga 'mantuit', unde simte ca este iubit cu adevarat.
Acum sa vedem,oare ortodocsii nu au acea traire profunda de smerenie, de aplecare in fata Domnului, de rugaciune cu foc si lacrimi ? Oare ortodocsii nu traiesc o pocainta si penitenta inaintea Domnului pana in adancul sufletului? Oare nu simtim noi profunda lucrare a Duhului Sfant, calauzirea Lui,minunile pe care le traim in fiecare zi? Oare ortodocsii nu sunt miscati de Sfanta Scriptura si de predicile sau omiliile sfintilor parinti, sau de predicile actuale a parintilor nostri, sau de cantarile liturgice , sau de Acatistele minunate, imnuri de lauda si multumire?
-DA !!! De o mie de ori DA!! Si inca de o mie de ori mai profund si mai adanc !!! O spun din propria mea expeienta !Si atunci? De ce ne deranjeaza aceste manifestari in Biserica ortodoxa. Eu inteleg foarte bine !!! Este o exteriorizare puerila, ca si cum noi, adulti, am incepe sa tipam si sa ne manifestam entuziasmul la fel ca si copiii de gradinita.
Este o problema doar de exteriorizare a unor trairi si sentimente.
Acum, sa analizam putin atmosfera de la Mosuni.Acolo, dupa umila mea parere, este un fel de Biserica Ortodoxa misionara. orice am zice la noi in Ardeal Ortodoxia a fost puternic sfasiata si impartita. Misiunea pe care acest preot o face este de a pescui, de a cauta oameni pentru imparatia Lui Dumnezeu, acele suflete debusolate,necajite, fara speranta ,fara credinta, fara Dumnezeu, indiferent de religie. Pentru aceste persoane este nevoie de un anume mod de a le vorbi, de ai atrage, de a-i convinge. Unui copilas nu-i vei preda teoria relativitatii, nici unui paralitic exercitii la bara.
Recunosc cu umilinta ca si eu m-am poticnit cand l-am vazut pe Pustan predicand si de curiozitate am urmarit si alte filmulete cu acet om.M-a socat ce trecere are printre tineri si copii. Va spun cu certitudine, putini vor fi cei ce ii vor rezista( dintre cei nestiutori care cauta sincer pe Dumnezeu). Chiar i-am scris parintelui ca m-am simtit "injunghiata".Tarziu mi-am dat seama de ce l-a invitat la Mosuni,de ce plangea parintele in timp ce acesta predica.Nicidecum ca sa compromita Ortodoxia ci mai degraba pentru a dovedi puterea Ortodoxiei.Va dati seama ce s-ar intampla daca acest om, Pustan, s-ar converti la Ortodoxie? Ar fi castigat nu numai un om ci si o intreaga generatie pe care o duce in iad.

http://old.clujeanul.ro/articol/ziar...a-mocuni/1084/
Reply With Quote