View Single Post
  #8  
Vechi 23.01.2011, 13:34:17
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Eu zic ca nu.. Se pare ca originea rozariului vine dintr-o forma ortodoxa de rugaciune...

Cuviosul Ioan Scărarul vorbește de 30 de trepte în cele 30 de capete câte conține scrierea, deși corect ar fi fost 33. Se presupune că lucrarea s-a transmis incompletă sau că însuși autorul consideră că urmatoarele 3 trepte pot fi urcate luând îndrumare direct de la Dumnezeu. Cifra 33 reprezentă anii petrecuți de Mântuitorul pe pâmant și este considerată sacră. Sfântul Pahomie, întemeietorul monahismului sub forma comunitară, are o revelatie în timpul somnului, când cineva îi dă un șirag de metanii cu 33 de boabe , poruncindu-i să i le dăruiască oamenilor pentru a se ruga pe el Rugăciunea lui Iisus. Ulterior, acesta a luat o mare amploare, fiind cunoscut astăzi sub denumirea de komboskini.
Rozariul, care textual însemnă "grădina de trandafiri (a Fecioarei Maria)", romano-catolic își are originea în komboskini. În țările slave, în special Rusia, Rugăciunea lui Iisus rostită pe cele 33 de boabe ale șiragului de metanii, numit chotki cunoaște o mare răspândire și astăzi. În Occident komboskini și chotki mai sunt cunoscute sub denumirea de rozariul grecesc, respectiv, rozariul rusesc. Atât în rânduiala Bisericii grecești, cât și în cea a Bisericii ruse i se dă monahului un șirag de metanii. În Biserica rusă, duhovnicul îi spune cuvintele:"Primește, frate sabia Duhului , care este cuvântul lui Dumnezeu spre rugăciunea cea de tot ceasul către Mantuitorul Hristos. Că ești dator în toata vremea a avea în minte, în inimă, în cuget și gura ta numele Domnului Iisus și a zice "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul".[2]
În Rusia, ortodocșii de stil vechi folosesc și astăzi un tip special de chotki numit sugestiv lestovka (scara), cuvântul înrudindu-se cu slavonul leastvița. Este un șirag de metanii, cu boabele grupate astfel: 12, închipuind numărul apostolilor, 39, numarul săptămânilor în care Fecioara Maria L-a purtat în pântece pe Iisus Hristos, 33 numărul anilor petrecuti pe pământ de Iisus Hristos și 17, numărul proorocilor. Deși mai complicat, se folosește pentru recitarea Rugaciunii lui Iisus, considerându-se că credinciosul înainteaza , cu fiecare boabă, o treaptă spre rai.http://ro.orthodoxwiki.org/Leastvi%C5%A3a


The rosary was originally an Orthodox form of prayer that was later adopted by the Roman Catholics. It has since fallen out of common practice in the Church.

http://orthodoxwiki.org/Rosary

Exista si la noi rozariu :

"Inventarea metaniilor îi este atribuită Sfântului Pahomie. În secolul al IV-lea, acesta dorea să îi ajute pe monahii neinvatati, să țină numărătoarea rugăciunilor și a mătăniile pe care le făceau. Un Sf.Inger a invatat un calugar cum se impleteste nodul de metanier in forma Sf.Cruci prin mai multe cruciulite, caci el se chinuia sa faca noduri obisnuite dintr-o sfoara, dar pe care diavolul nesuferund rugaciunea lui Iisus spuse cu ajutorul nodurilor, i le desfacea, si astfel bietul calugar iar relua innodarea sforii!

La ce se foloseste el? Nodurile acestea folosesc pentru a ajuta la concentrarea la rugăciune și la numărarea rugăciunilor rostite sau mătăniilor făcute. Dand fiecare boaba in parte ea tine si de masuratoare dar si de ATENTIE, ca daca ti se rapeste mintea de la rugaciunea, vazand si simtind te readuce la atentia rugaciunii! Metaniile ne adună mintea, ne face mai atenți la rugăciune. Așa cum spune și Apostolul: „Lupta noastră nu este împotriva cărnii și a sângelui, ci este împotriva duhurilor răutății răspândite în văzduhuri“
Părintele Teofil Părăian: „Metanierul este un suport material pentru o lucrare spirituală care nu se face de la sine, nu se realizează de la sine. Și atunci, omul se ajută și cu ceva material, cu obiectul acesta pe care avându-l în mână, își aduce aminte mai repede că trebuie să zică rugăciunea, iar neavându-l în mână, de multe ori se întrerupe din rugăciune”!

Acestea fiind lamurite de metanier, mai adaugam una! Exista in traditia crestinilor din veacul al VIII - lea, aceasta practica a rugaciunii catre Maica Domnului cu Rugaciunea Ingerului „Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Bucurat-te...”! Dar s-a uitat aceasta rugaciune! Insa s-a pastrat aceasta traditie prin Sf.Serafim de Sarov, caci dupa moartea sa, a fost gasit o carticica cu aceasta practica, numita BOGORODISNAIA si minunile facute de aceasta rugaciune in practicarea ei!!! Adica 150 de „Nascatori”! Aceasta randuiala fiind aratata crestinilor de Insasi Maica Domnului! Este foarte folositoare si mult ajuta Maica Domnului celui ce o face!

Acesta Bogorodsnaia e foarte asemanatoare cu practica Catolica spusa doar de 50 ori pe rozariu! Insa Ortodocsii o spun de 150 folosindu-se de metanier dar la fiecare 10 Nascatori se spune o rugaciune catre Maica Domnului pentru diferite trebuinte, la fiecare 10 tot alta, dupa randuiala aratata de Sf.Serafim, dar la inceput, inainte de a incepe cele 150 de Nascatori, este o rugaciune pentru Duhovnic, care lipseste din practica rozaliului la Catolici, precum si „Usa milostivirii”! Randuiala o voi arata in postarea urmatoare! "

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...3&postcount=24
Reply With Quote