Tatal nostru
Cānd norii tuna, iar oceanele vuiesc, ele te cheama: Domnul nostru!
Cānd meteoritii cad si focul izbucneste din pamānt, ele īti spun: Facatorul nostru!
Cānd bobocii florilor se deschid si ciocārliile aduna fān uscat ca sa le faca puilor cuiburi, ele Iti cānta: Stapānul nostru!
Iar cānd ridic eu ochii mei spre tronul Tau, īti soptesc Tie: Tatal nostru!
A fost o vreme, īndelungata, cumplita vreme, cānd si oamenii īti ziceau si Te numeau Domn, sau Facator, sau Stapān! Asa a fost, cu adevarat, cānd omul simtea ca este numai un lucru īntre lucruri. Dar acum, multumita Fiului Tau Unuia-Nascut si Celui mai bun dintre fiii Tai, am īnvatat numele Tau cel adevarat. Drept aceea si eu īndraznesc sa Te chem īmpreuna cu Hristos: Tata!
Daca Te numesc Domn, cu frica ma plec īnaintea Ta ca un rob īn gloata robilor.
Daca Te numesc Facator, ma despart de Tine la fel cum se desparte noaptea de zi sau frunza de pomul sau.
Daca Te privesc si zic Stapān, sānt ca o piatra īntre pietre si ca o camila īntre camile.
Dar daca deschid buzele mele si soptesc Tata, dragostea ia locul fricii, pamāntul priveste īnaltat mai aproape de cer, si merg alaturi de Tine ca alaturi de un prieten īn gradina acestei lumi, īmpartasind slava si puterea Ta.
Tatal nostru! Tu esti Tatal nostru, al tuturor: Te-as micsora pe Tine si m-as micsora si pe mine daca Te-as numi: Tatal meu!
Tatal nostru! Tu te īngrijesti atāt de mine, care sānt unul singur, dar mai vārtos de īntreaga lume. Scopul tau este īmparatia Ta, iar nu un singur om. Iubirea de sine īti striga: Tatal meu!, īn timp ce dragostea Iti striga: Tatal nostru!
In numele tuturor oamenilor, care sānt fratii mei, eu ma rog Tie: Tatal nostru!
In numele tuturor fapturilor care ma īmpresoara si cu care m-ai īntretesut, eu ma rog Tie: Tatal nostru!
Eu ma rog Tie, Tata al universului, pentru un singur lucru ma rog Tie: fie ca sa rasara cāt mai degraba ziua cea mare cānd toti oamenii, vii si morti, īmpreuna cu īngerii si cu stelele, cu cele īnsufletite si cu cele neānsufletite, Te vor chema cu numele Tau cel adevarat: Tatal nostru!
|