Citat:
În prealabil postat de camy_d
Iisus i-a întrebat pe Apostoli, dacă știu cine este. Petru a fost purtătorul lor de cuvânt și a mărtursit: "Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu".
(...)
iar Petru este purtătorul lor de cuvânt; (...)
|
Că Petru răspunde nu ca purtător de cuvânt, ci în nume personal vedem bine din răspunsul lui Isus: "Duhul Sfânt...ți-a descoperit ȚIE aceasta".
Când ortodocșii interpretează fraza Sfinților Părinți din Simbolul Credinței: "Duhul Sfânt de la Tatăl purcede" ca însemnând "Duhul Sfânt NUMAI de la Tatăl purcede" ar trebui, din motive de consecvență, să interpreteze "ți-a descoperit ție aceasta" ca "ți-a descoperit NUMAI ție aceasta".
Citat:
Iisus pare a-i răspunde numai lui pentru că vrea să-i folosească numele (Petru=piatră) spre a defini soliditatea temeliei apostolice.
|
Nu, fiindcă până atunci cel care avea să fie primul papă se numea Simon. Exact atunci îi schimbă Isus numele, tocmai ca să arate credința cui este temelia Bisericii.
Dar, poate că un pic de exegeză biblică ne va ajuta mai bine să înțelegem baza biblică a primatului petrin. Să vedem cum analizează un prieten, Mihai Sârbu, fost baptist convertit în prezent la Biserică, numai în baza studiului biblic:
In rândurile ce urmează să încercăm sa punem in contextul lor propriu cuvintele lui Isus, sa vedem ce ne spune pasajul din Isaia 22 la care face aluzie si sa vedem de ce tocmai la Cezareea lui Filip a avut loc aceasta discutie foarte importanta. Prima data sa vedem asezarea geografica.
Cezareea, zisa al lui Filip, pentru a o deosebi de Cezareea de langa mare, este un oras construit de Irod cel Mare in cinstea lui Cezar Augustus, cu ajutorul caruia si-a pastrat tronul in momentele de anarhie politica ale razboiului civil roman, dupa ce il sprijinise pe Antoniu. A fost construit pe locul unei alte asezari, numita Panias, dedicata zeului grec Pan, divinitatea protectoare a pastorilor si a pastoritului. La Cezareea exista un templu foarte frumos dedicat lui Cezar (Augustus) de unde si numele orasului. Templul a fost construit langa o stanca enorma, in dreptul unei grote, despre care anticii credeau ca nu are fund si ca duce in Hades direct (vezi “portile Locuintei mortilor”). Cei ce veneau sa ofere sacrificii aruncau animalele de sacrificat in aceasta grota, dupa ce traversau templul. Daca apa ce curgea din grota venea cu sange, in urma sacrificilui, era semn ca sacrificiul fusese respins. Apa ce iesea din aceasta grota curgea spre sud, spre Galileea si alimenta mareea Galileei, iar prin aceasta, Iordanul ce dadea viata Palestinei. Intr-un anume sens, suntem la izvorul Iordanului aici. Acesta este locul ales de Isus sa isi aduca discipolii, adica pe cei 12, ca sa poarte cu ei o mica conversatie.
Inainte de a vedea cuvintele lui Isus, sa privim putin mai de aproape raspunsul lui Simon Petru, pentru ca este unul care spune mai mult decat ne putem inchipui noi astazi, in contextul cultural al secolului XXI. “Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu !”, spune el, rostind niste cuvinte pentru care orice ofiter roman cu simtul datoriei fata de imparatul sau l-ar fi agatat pe prima cruce disponibila. Ceea ce spune Simon in acest moment este ca Isus, barbatul care ii sta in fata, este regele mesianic din casa lui David. Romanii stiau ca acest rege davidic urma sa domneasca fara rivali, deci se simteau amenintati in aceasta parte de lume de astfel de idei. Iar Isus alege tocmai un oras cu un faimos templu dedicat cezarului ca sa isi descopere identitatea de rege mesianic, ca sa contrasteze cele doua stapaniri.
Raspunsul lui Isus, care isi asuma aceasta identitate, consta in trei binecuvantari, urmate de trei explicatii :
Prima binecuvantare : Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona ;
Explicatia legata de ea : fiindca nu carnea si sangele ti-au descoperit lucrul acesta, ci Tatal Meu, care este in ceruri.
A doua binecuvantare : Eu iti spun : tu esti Petru,
Explicatia legata de ea : si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.
A treia binecuvantare : Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor,
Explicatia legata de ea : si orice vei lega pe pamant va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri.”