-domnule in primul rand noua creshtinilor stiu ca ni s-a cerut sa nu luptam in sensul ca atragerea in lupta este prima ispita, ca doar noi trebuie sa ducem lupta cu pacatele noastre sa devenim desavarshitzi intru lauda Domnului Iisus Hristos... eu asha tzin minte din povetzele "Marelui Batran shi inca cineva" catre cei care l-au intrebat
-iar cei ce totushi lupta, lupta cea buna, trebuie degraba sa-l cheme pe Hristos in ajutor ca nu cumva sa fie inshelat definitiv ca a mai shi reushit sa-l alunge sau invinga pe nepomenitul despre care nici nu e frumos a se povesti, ca sunt destule patzaniile noastre cam la fel de urate a ale lor...
-deci lupta nu e lupta ci te face domnule ca ei, nepomenitzii ashtia, vrei nu vrei o sa fi la un moment dat exact ca ei... singura shansa este ca in timpul asta tu sa te stradui la ale tale, pe care le cere Domnul de la tine shi sa le dai pace cu prostiile lor...
Maria55, shi Ancah, poi ce zice Maica Siluana, ca trebe abea apoi sa te iertzi shi tu, poi sensul este de a-tzi da pace, a-tzi vedea de viatza mai departe shi nu sa te mai iertzi shi tu ce a iertat aproapele sau celui caruia i-ai greshit sau Domnul... Ce rost are sa mai faci shi tu ce au facut ei, adica ce rost are sa te mai iertzi?... cred ca zice eventual sa nu te apuci shi sa te autoinvinovatzeshti apoi fara nici un rost, deshi acest lucru tzine oarecum de indreptare... deci cred ca Maica se refera cum e shi firesc la orientarea spre pace duhovniceasca a indreptarii ca un fel de acceptarea iertarii...
Efectiv nu pot sa cred ca vrea sa spuna alceva... asha cum insinuatzi voi ca ar zice shi eu trebuie sa o citesc shi sa ma mir, cum ca trebuie sa te iertzi tu pe tine, cum credeam shi eu la un moment dat, inshelandu-ma totushi...
Deci vretzi sa spunetzi ca ni se cere ca shi noi sa ne iertam pe noi inshine? Nu cred asha ceva. Unii pe altzii da, dar pe noi inshine nu cred, fiindca faci un pacat shi te apuci shi te iertzi ca n-o fi bai prea mare, ca shi asha nu se vede, shi tot asha ajungi nu sa traieshti in duh de iertare ci sa te rataceshti de la dreapta credintza. Tu vei fi iertat de catre tine, vei fi pashnic shi linishtit, in schimb totzi cei carora le-ai greshit te vor uri, si tu pe ei inca mirandu-te cum de ei te urasc shi-i vei desconsidera shi ura la randul tau, shi Dumnezeu atunci ce sa mai faca? va face asha cum a spus, te va trimite intai sa te impaci shi sa te iertzi cu cei carora le-ai greshit...
|