ca un salut final
Nu sunt protestanta asa cum au judecat unii, ci ortodoxa, si ortodoxa o sa raman, fie ca va place, fie ca nu, dar o ortodoxa care caut adevarul revelat de Hristos in toate bisericile sale de la inceput si pana acum. Pe preotul de la biserica ruseasca, acest ex-catolic convertit la ortodoxie in urma cu 30 de ani de care am pomenit mai sus, l-am abordat dupa o Liturghie ecumenica la care am participat ieri seara (am citit o parte dintr-un psalm) si unde, in mijlocul la o gramada de preoti si pastori de toate felurile se afla si femeia preot de care va ziceam in primul meu mesaj postat la acest subiect. Se afla exact in mijloc, cu barbatii la dreapta si la stanga ei. Se vede ca toti au fost galanti cu ea si i-au cedat locul cel mai de onoare. Evanghelia a citit-o preotul ortodox asa ca el a facut si omelia si a zis multe din lucrurile pe care vi le-am scris aici, dar a vorbit si despre faptul ca Iisus ne-a zis ca atunci cand ducem ofranda noastra la altar, daca suntem cumva certati cu cineva, sa ne intoarcem si sa ne impacam cu acela si apoi sa ducem ofranda ca sa fie primita de Dumnezeu, ofranda fiind rugaciunile noastre. In acel moment m-am intrebat daca in aceasta categorie intra si discutiile in contradictoriu cu voi. Exact despre asta a vorbit apoi preotul! A pus intrebarea: avand in vedere ca bisericile sunt despartite si deci fratii certati unii cu altii, inseamna ca ofranda noastra, rugaciunile noastre nu sunt primite? Si cum sa facem sa ne impacam cu fratii, pe ce baze? Speram sa dea o solutie pe care sa o aplic si cu voi dar nu avea nici una. A zis doar ca, avand in vedere ca de 100 de ani de cand dureaza miscarea ecumenica s-a facut pana la urma pace intre biserici, inseamna ca rugaciunile au fost primite si ca nu trebuie sa lasam bratele jos ci sa continuam. Pentru mine a fost a doua oara ca am participat la astfel de intalniri ecumenice, insa niciodata nu am simtit atat de puternic ca acum ca aceea este cu adevarat Biserica. Stiu ca pentru voi nu conteaza ce simte unul si altul, conteaza numai ce scrie pe o hartie din vreun tratat de teologie ortodoxa sau catolica, insa teoria si cartile sunt una, iar practica de zi cu zi cu totul altceva. Si are dreptate preotul ortodox, daca suntem certati cu cineva, rugaciunile noastre nu vor fi primite pana nu ne impacam cu persoana respectiva. Eu nu consider ca as fi certata cu vreunul din voi, insa nu vreau sa risc sa nu mai imi fie ascultate rugaciunile, asa ca, daca v-am suparat pe vreunul imi cer iertare.
Ramaneti cu bine!
Si ca sa fiu sigura ca intelegeti ce inseamna ramaneti cu bine, inseamna ca nu o sa va mai raspund la nici unul, dar nu pentru ca as fi suparata sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu nu vreau ca rugaciunile mele sa isi piarda puterea din cauza discutiilor in contradictoriu cu voi, pentru ca ma rog in special sa existe femei preot la ortodocsi si acum ca am aflat ca nu exista nici o interdictie canonica in acest sens si ca problema se pune la nivel inalt, si ca la nivel inalt se gandeste ca si mine, si sunt deacord ca femeia este tratata rau in bisericile ortodoxe din cauza prejudecatilor si mentalitatilor gresite care nu au nici un suport in invatatura lui Hristos, nu vreau sa isi piarda rugaciunile puterea ci dimpotriva, este modul prin care pot ajuta cel mai bine ca femeile sa ajunga preot, tocmai pentru ca pana acum nu a fost rugaciune care sa nu imi fie ascultata si indeplinita pentru simplul fapt ca sunt convinsa 100% ca "cere si vei primi" este adevarat.
Deci ramaneti cu bine!
Last edited by Adriana3; 21.01.2011 at 10:47:40.
|