Citat:
În prealabil postat de iustin10
Atentionarea incisiva a celorlalti ,de cele mai multe ori e inutila.Pentru ca ea sa aiba efect,trebuie sa ai un ascendent asupra celuilalt,sa stie ca tu esti mai bun,mai credincios,si mai ales ca faci cele ce ii atragi lui atentia.Si nu numai acelea...Daca ii zici:nu fura! nu e suficient ca tu sa nu furi.Caci el se va lua de orice defect care il ai.Tre sa fi aproape sfant,macar in ochii lui,ca intradevar sa aiba efect indemnul tau.
Altfel,daca nu are roade,atentionarea asupra celuilalt,e simpla satisfacere a orgoliului propriu,ceva in genul "i-am zis-o!"
Exemplul propriu,blandetea,daruirea fata de celalalt au roade mult mai mari,si putere mult mai mare de a schimba pe celalalt.Problema nu este insa care din aceste atitudini le alegem,ci,daca suntem in stare si stim sa avem acea blandete si lumina ,care atrage ca un magnet sufletele cele mai pacatoase. Caci orice vorbe mestesugite am avea,sufletul ne tradeaza...
|
Mi-a venit in minte acum inca o cale de face pe cineva sa stie ca greseste: pildele.Poate daca-i spui o poveste despre cineva care facea aceeasi greseala si care a suferit dupa aceea poate ca ceva ceva se poate indrepta.Dar asta presupune o oarecare bunavointa a celui ce greseste de a te asculta pana la capat si o oarecare intelepciune de a analiza povestea.
Este si o vorba despre asta: cei intelepti invata din greselile altora,oamenii obisnuiti invata doar din greselile proprii iar...prostii...nu invata niciodata...