"Nu obții nimic prin comparație -sursa invidiei (de ce el, și nu eu?), a protestului {trebuie să fim egali) și apoi a mâniei, a revoltei și a divizării. De fapt, este genealogia diavolului. Nu este nimic pozitiv; totul este negativ, de la un capăt la altul. Deoarece comparația conduce, întotdeauna, cu o precizie matematică la experiența și cunoașterea inegalității, ea duce, întotdeauna, la protest. Egalitatea este bazată pe negarea oricăror distincții, dar pentru că ele există, dorința de egalitate ne cere să ne opunem acestora, să impunem egalitatea oamenilor și, ce este și mai rău, refuzarea acestor distincții care sunt esența vieții."
"Persoana – bărbat sau femeie – care tânjește după egalitate este deja golită și impersonală, deoarece o personalitate este alcătuită din ceea ce o distinge de ceilalți și nu din ceea ce o supune legii absurde a egalității."
"Principiului demonic al comparației, creștinismul îi opune dragostea. Esența iubirii este lipsa totală a „comparației”. Egalitatea nu poate exista în această lume, deoarece lumea a fost creată din dragoste, iar nu din principii. Și lumea însetează după dragoste, iar nu după egalitate."
Din “Biografia unui destin misionar – Jurnalul parintelui Alexander Schmemann”
__________________
"În zadar se numește creștin acela, care nu are dovadă sensibilă că Harul lui Dumnezeu sălășluiește în el" - Sf. Simeon Noul Teolog
|