În prealabil postat de crestinOrtodoxa
... cred ca e cazul sa existe mai multe SCAUNE... nu banci, ocupa prea mult loc. SCAUNE
La liturgie nu-i o problema pt o persoana tanara si sanatoasa sa stea in picioare... insa pt multe persoane cam este o problema...
Femeile de ex, le menopauza au bufeuri, este foarte dificil... su e vb ca NU AR PUTEA sa stea in biserica, insa nu se poate concentra la slujba. Am o cunostinta care pateste asa, si nu e din rea vointza, efectiv are bufeuri si transpira de zici ca a udat-o cineva cu apa stand tot in genunchi si-n picioare, si-n ingramadeala.
Mai sunt si persoane care au probleme cu reumatismul, si nu asa in varsta, de pe la 30-35 de ani chiar... odata la Sf Maslu, unde se sta mai mult in genunchi, era in fatza mea o fata... maxim 25 de ani cred ca avea... abia s-a ridicat de-acolo, intzepenise si-i amortisera si picioarele, au ajutat-o 2 femei... probabil va imaginati ca nu a prea putut sa se concentreze la slujba in starea aia...
Si cu statul in genunchi... e beton pe jos in biserica, si se sta in genunchi destul de mult... femeile fac anexita, e nasol. Am o prietena care a patzit, acum nu mai ingenuncheaza decat cand se citeste evanghelia... si se pot intampla chestii mai nasoale de atat cred de la atata stat in genunchi pe beton (nu se pune covorul...e asezat direct de beton oricum...)
Sunt si biserici care nu au deloc covoare, e doar direct marmura pe jos...
Sincer pernitele alea care se dau pt genunchi nu prea le vad rostul pt ca nu ajuta la absolut nimic.
Scaune sunt dar lumea nu se aseaza pe toate, asa din jena mai mult. Daca ar exista mai multe oricum nu s-ar ocupa.
Dar la slujbele mai lungi (cum ar fi Invierea) e nevoie de scaune.
Stiu f multe persoane care din cauza asta nu stau decat sa ia lumina... si nici eu sa fiu sincera nu ma pot concentra la slujbe mai lungi, primele 3-4 ore sunt cum sunt, dar apoi ma dor picioarele, spatele, mi se pun carcei... stau acolo asa de forma mai mult, ma fortez sa nu ies sa iau o gura de aer si sa ma intind... si cred ca sunt multi ca mine, orice ati zice... atunci scaunele se ocupa toate, nu-i mai e jena nimanui sa stea jos. Daca ar fi mai multe ar veni mai multa lume la biserica.
Deci...parerea mea... stranele sunt inutile. Sunt incomode si aiurea. Trebuiesc scaune efectiv, nu cred c-ar fi mare chestie niste scaune pliante,stranse ar ocupa mai putin loc pe langa pereti decat stranele, si ar ajunge sa stea lumea pe ele la slujbele mai lungi.
|