Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Oamenii nu mai pot fi duși de nas că Hristos a înviat în fiece duminică din anul 31, ci doar în una!
|
Saule, Saule…ce zicem noi si ce intelegi tu? Nu degeaba ti-am zis sa nu te grabesti sa dai reply. Ne se asteapta nimeni sa intelegi de pe o zi pe alta sensul meta-temporal al Invierii (si inca doar din lecturi pe forum). Da’ macar nu mai afirma ce nu e ortodoxia daca nici macar nu iti pui intrebari s-o cunosti. Parca ziceai ca incerci sa respecti ce nu intelegi.
Sigur ca Hristos a inviat o singura data pentru
intreaga umanitate. Ca fapt istoric.
Ce iti scapa tie e faptul ca
umanitatea (firea, specia umana) are miliarde de exemplare (
persoane, ipostasuri) care se nasc mereu, mor , apoi altele se nasc si ca fiecarui exemplar (persoana) al speciei umane, ii vine randul sa accepte asta prin credinta si sa inceapa sa-si insuseasca prin har, Invierea in propria viata.
Dumnezeu, pt. om a biruit moartea, pt. fiecare exemplar al speciei umane.
Pe El oricum, nu-L poate atinge. A murit El benevol dupa ce S-a facut ca noi si a obtinut El biruinta ca sa ne-o transfere noua, fiecarei persoane nascute dupa evenimentul istoric pana la sfarsitul lumii. Sa ni Se transfere El noua.
De aceea, Invierea lui Hristos-Cel-care-depaseste-istoria, se “updateaza” in Liturghie, adica devine personala pt. fiecare persoana care isi doreste propria inviere. Ce crezi ca inseamna cuvintele Lui? “iata Eu cu voi sunt pana la sfarsitul veacurilor”!!!
Fiecare persoana care se impartaseste (dupa ce s-a curatit cat mai bine de pacate) cu Trupul pnevmatizat al Inviatului-Cel ce a zis:” De nu veti manca Trupul Meu, nu veti avea Viata in voi”, fiecare persoana deci, gusta de pe acum cate o picatura din aceasta Viata vesnica la care se refera Hristos.
Daca nu-L avem in noi pe Cel-inviat, singurul care ne inviaza dinlauntru, noi cum anume vom avea Viata vesnica in noi, impreuna cu El? Fara credinta ca Dumnezeu face asta prin harul Sf. Trup de om indumnezeit , credinta noastra e doar un asentiment mintal, un simplu acord cu un document sacru.
Tu poti sa crezi ce vrei, da' nu mai face afirmatii despre Ortodoxie!