Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Nici măcar n-am folosit cuvintele pe care mi le atribuiți. Dacă nu vă ajută memoria, vă reamintesc întreaga mea postare:
Chestiunea e chiar mai delicată la dumneavoastră catolicii, decât la ortodocși. Căci aveți un Pontifex Maximus, deși Isus e Unicul Mare Făcător de Punți între Dumnezeu și oameni. Ba mai are și supranumele de Vicarius Filii Dei, deși nu există locțiitor al Fiului lui Dumnezeu
Desigur, la modul declarativ, Biserica Catolică poate afirma că Isus Christos e Unicul Mijlocitor (și e adevărat), însă lucrul acesta trebuie și dovedit. Făcând uz de cele două prerogative, judecați și dvs. dacă mai poate fi Isus "Unic" Mijlocitor. Iar supranumele de "vicar" al lui Isus pe pământ, nu vă sugerează chiar nimic?
N-am spus că e "rău", mă gândesc doar la Sf. apostol Petru (al cărui urmaș pe linie succesorală se consideră) și la umilința sa. El nu s-a considerat niciodată suveran "maxim", ori vicar al lui Cristos păscând oițele turmei Sale cu cârjă de aur bătută în nestemate.
Orice comentariu marginal îl voi considera spam.
|
Ar fi cazul sa nu considerati spam aces mesaj, pentru ca dumneavoastra v-ati abatut de la topic, nu eu, ironizind (ca sa nu spun mintind) Biserica Catolica.As vrea si-mi tilcuiti urmatoarea fraza, spusa de dumneavoastra:" Căci aveți un Pontifex Maximus, deși Isus e Unicul Mare Făcător de Punți între Dumnezeu și oameni." Eu din asta inteleg ca sugerati: desi unicul mijlocitor (sau facator de punti) intre Dumnezeu si oameni e Isus Cristos, catolicii l-au mai adaugat pe Pontifus Maximus.
Referitor la vicaius Filii Dei, care inseamna vicarul Fiului lui Dumnezeu, da, acest atribut il are sfintul parinte papa si orice preot: ei fac (sau ar trebui sa faca) exact ceea ce a facut Isus: se jertfesc pentru ceilalti (exact ca Isus), iarta pacatele (exact ca Isus), transforma piinea st vinul in Trupul si Singele Domnului (exact ca Isus). Da, Isus a lasat niste pastori ai turmei si acestia sint preotii.
Citat:
Altceva nici nu mai vreau să comentez, cred că ne-am depărtat prea mult de topic
(vă reamintesc: lumânările). Orice comentariu marginal îl voi considera spam.
|
Subiectul topicului este sfintirea obiectelor. Nu mi-ati spus de ce nu tamiiati altarul si de ce nu sfintit altarul si candelele, cu toate ca v-am dat versete care arata aceste practici, in Vechiul Testament. V-ati cramponat in cuvintul "luminare". Iata si luminarea pe care o tot cautati (1Macabei4.50)
"Și au tămâiat pe jertfelnic și au aprins lumânările cele de pe sfeșnic și luminau în templul Domnului."
Acelasi lucru il fac si preotii. Sfintesc altarul si toate obiectele care se afla pe el, inclusiv luminarile.
Mi-ati spus ca ma cramponez in Vechiu Testament. Iata si din Noul Testament(Apocalipsa 8.3-4):
3. Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului.
4. Și fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinților.
Concluzie: nu sfintiti altarul, nu sfintiti candele, nu aprindeti luminari pe altar (despre care se scrie in Vechiul Testament), nu tamiiati altarul (despre care se scrie in Noul Testament). Mi-e clar; si la acest subiect imi aratati cit de multi "respectati" Biblia.