Tot discutăm noi aici de unele, de altele fără să fim siguri despre ce discutăm.
Cu alte cuvinte, vorbim despre o noțiune din care fiecare înțelege ce dorește sau ce e manipulat să-și dorească. Cuvântul grec din care a derivat a fost odinioară unul din epitetele Bisericii Nedespărțite, înrudit cu "catolic". Între timp, ambele au ajuns pe lista neagră a unor atitudini confuze teologic, evlavioase desigur, dar netocmite duhovnicește. Dovadă că multă lume se luptă cu această nălucă lexicală fără să-și cunoască de fapt dușmanul și să ne spună și nouă cine e și de ce ar trebui să-l disprețuim.
Există mai degrabă ecumenisme, sau mai bine zis viziuni despre unitatea creștinilor de pretutindeni. Și-avem: ecumenism protestant, catolic, ortodox etc., cu nuanțări dintre cele mai diverse. La care dintre ele ne referim?
Dacă vorbim despre viziunea ecumenică ortodoxă atunci toată discuția se schimbă, pentru că Biserica spune bine ce spune despre unitate: o va face Domnul în Duh și în Adevăr. Că protestanții ar face-o și mâine, asta e treaba lor! Dar și ei ar avea pretenții, cum ar fi să renunțăm la Cruce, icoane, sfinți, moaște, adică să ne facem protestanți. Iar catolicii vor și ei unitate, dar să primim primatul Romei și celelalte dezvoltări dogmatice dubioase adoptate de ei după schismă, adică să ne facem catolici.
După cum observați, protestanții au pretenții negative iar catolicii au pretenții pozitive, în sensul că primii vor să renunțăm la ceva iar ceilalți vor să adăugăm altceva. Or Biserica n-are nimic de lepădat sau de adăugat, asta cel puțin până în eshaton.
Că se mai întâlnesc ierarhii și mai vorbesc între ei, că se discută între "experți" pe subiecte delicate, că se fac declarații irenice dar total benigne dogmatic, astea n-ar trebui să-i deranjeze prea tare pe pravoslavnici de la post, rugăciune și aprofundare a credinței .
Dacă noi, ortodocșii, suntem cărăușii Adevărului în lumea aceasta, atunci ne-ar sta mai bine mai des pe la Biserică și mai rar pe internet, construind comuniuni reale și nu virtuale/imaginare. Am întreba duhovnicul dacă ceva ne tulbură și nu fantomele virtuale de pe forumuri sau bloguri "ortodoxe". În fine, ne-ar preocupa mai mult disoluția moștenirii Bisericii Una în curtea noastră decât înmulțirea vorbei despre niște noțiuni pe care nu suntem în stare nici măcar să le definim.
|