View Single Post
Vechi 17.01.2011, 23:20:57
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Exista biserici catolice reformate, care intr-adevar sunt numite si protestante. Doar ca la protestanti este pastor iar dincoace preot iar slujba care se tine se face dupa ritualul care exista in Biserica catolica la anul 1600 si ceva si in care, spre surprinderea mea, am recunoscut o parte din ceea ce se spune in slujba ortodoxa si care nu se mai spune la romano-catolici, cine stie de cand... Iar Euharistia se face ca la romano-catolici...
Da, Adriana, dar ei se joaca de-a liturghia. Ei nu sunt doar numiti protestanti, ei chiar sunt protestanti (daca te referi la Vechii Catolici din Olanda?, ei s-au despartit de Biserica Romei in secolul XIX in protest, in parte, fata de declararea dogmei infailibilitatii papei). Oricine poate sa citeasca exact cuvintele Liturghiei, asta nu inseamna ca Trupul si Sangele Mantuitorului devin prezente pe Sf. Masa. Pentru asa ceva este nevoie de succesiune apostolica, pe care cei despre care vorbesti am impresia ca nu o mai au de multa vreme.

Daca vrei liturghie de la anul 1600 autentica, tinuta de un preot autentic, hirotonit in mod legal si in cadrul bisericii Romano-Catolice, in timpul careia Trupul si Sangele Domnului sunt pe Altar, ai noroc, asa ceva exista, se cheama Missa Tridentina. Si cum am impresia ca nu mai locuiesti in Romania, sunt sigura ca poti gasi una in marele orase ale Europei, cel putin. Este in Paris, este in Amsterdam, este in Brussels, este in Berlin, etc. Dar am impresia ca nu asta cauti, ci ceva care sa se potriveasca la ceea ce crezi tu.