Subiect: Ecumenism-pareri
View Single Post
Vechi 17.01.2011, 22:01:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Crestinul adevarat vede in cel de langa el chipul lui Dumnezeu. Asta-i marea noutate?
Punctul de cotitură în privința atitudinii Bisericii mele față de ecumenism a fost Conciliul Vatican II și îndeosebi documentul lui principal pe această temă: Unitatis Redintegratio. Până atunci, primul cuvânt care ne venea în gând când întâlneam un ortodox era "schismatic", iar la adresa unui luteran era "eretic". Nu mai vorbesc de evrei, pentru care devenise consacrat termenul de "perfizi" și de budiști și alții de acest fel, care erau "necredincioși" (infideli). Ateii erau "apostați", iar toate aceste credințe veneau direct de la dracul. Marele și singurul merit al Conciliului Vatican II, primul conciliu care nu a proclamat o dogmă, ci o optică, a fost să vedem partea bună a lucrurilor. Oamenii de alte credințe sunt, acum, văzuți de noi ca oameni în căutarea adevărului. Credințele lor sunt amestecuri, în proporții diferite, de adevăr pe de o parte și de eroare din pricina faptului că nu au beneficiat de revelație pe de altă parte. Asta nu înseamnă că am devenit mai puțini catolici, ori că am socoti că și alte credințe sunt mântuitoare, ori că noi acum credem că Biserica lui Cristos nu mai este Biserica Catolică, ci s-a disipat cumva în sute de cioburi care au aceeași legitimitate, drept care nu ar mai exista necesitatea convertirii. Dar ceva fundamental s-a schimbat: este atitudinea noastră față de ceilalți. În comparație cu acum 100 de ani, îi simțim mult mai aproape, și aici este, zic eu, marea noutate.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote