Eminescu a fost un artist de valoare medie, care nu a atins geniul. Dacă ar fi trăit în occident nu s-ar fi bucurat de atâta atenție, fiindcă acolo sunt cu miile cei de valoarea lui. În România el s-a remarcat datorită nivelului catastrofal al culturii românești.
În peisajul teribil al mediocrității românești, Eminescu a devenit obiect de cult, idol, așa cum populațiilor primitive din, să zicem Oceania, europenii le păreau zei. În loc să caute să urmeze exemplul, românii cad în idolatrie față de cei ce s-au apropiat de normalitate, de parcă normalitatea ar fi ceva excepțional.
Acest cult al lui Eminescu e un semnal de alarmă și asupra narcisismului românesc, fiindcă o bună parte a cultului se datorează naționalismului desuet al lui Eminescu. Narcisismul e de multe ori, și aici e cazul, expresia unei lipse de realizări. Așa cum un pom fără roade își înalță crengile sus iar unul plin de roade și le pleacă, cei goi de virtuți se trufesc cel mai mult. Românii, un popor ca vai de ei, sunt încredințați că sunt ceva de seamă, deși nu au realizat nimic.
Eminescu a avut valoarea sa, chiar dacă intoxicată de naționalism. Valoarea lui e dată atât de felul cum a stăpânit limba română cât și, din punct de vedere moral, de dezinteresul și devotamentul lui pentru binele comun. Societatea românească e cea mai viciată din Europa. Nicăieri nu vezi atâta prostie, distrugere, hoție, răutate ca aici. În acest peisaj, Eminescu, prin caracterul lui dezinteresat și devotat, a apărut și apare ca un sfânt, ceea ce nu s-ar întâmpla într-o țară vestică unde sunt milioane ca el.
Românii trebuie să iasă din narcisismul infernal în care se zbat, să admită că sunt niște neisprăviți și să pună început bun. Eminescu e un om normal, nu extraordinar. Ar trebui să atingem măcar normalitatea lui, dacă nu mai mult. Acest narcisism ne ține pe loc, această iluzie că am fi ceva când suntem niște gunoaie din multe puncte de vedere.
Sfințenia presupune depășirea condiției normalității, de aceea Eminescu nu poate fi numit sfânt.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
|