Citat:
În prealabil postat de VladCat
demersul e următorul....în loc să ma bucur de puținul har la care pot ajunge la nivelul meu (bucurie oricum inefabilă), eu resping (cu toată lehamitea nivelului meu ridicat) această oportunitate, îmi încordez mușchii duhovnicești și plonjez cu capul înainte în scrierile Sf. Părinți sau în alte profunzimi teologice care mă depășesc pt ca dând cu fundul de pământ să nu mă bucur nici de ceea ce îmi era la îndemână nici de ceea ce nu am putut pricepe.....nu încerc să sugerez că ar exista altă cale către adevăr și viață decât credința ortodoxă așa cum a fost ea păstrată de Tradiție(care include și scrierile Sf. Părinți)...deci ca să nu fiu înteles greșit o să dau vreo două exemple referitoare la ce spuneam mai sus :
emeplul 1 : în loc să mă bucur că în societatea asta secularizată am avut ocazia să văd un film frumos, bine jucat, care m-a ajutat să mă destind și să mă amuz (pt păcătoșii care nu se roagă 24 din 24 mai e nevoie si de astea:) ), film care pe lângă erorile psihologice ale vremii (de care pot face abstracție) reușeste într-un mod deosebit de sugestiv să semnaleze felul cum oamenii se aruncă cu toată ființa lor în "realități" mincinoase, și unele din motivele pentru care o fac...deci în loc să mă bucur de un film bun cu un mesaj ortodox pînă la urmă și să fac abstracție de rătăcirile sale psihanalitice, eu îi dau filmului un șut în cur pe motivul că nu te duce catre cer așa cum fac scrierile duhovnicești, că este un mesaj trunchiat, incomplet etc.
....dar ce câștig cu asta ?....dacă în unul din multitudinea de momente când nu simt puterea de a mă apropia de lecturi profunde sau de a mă ruga, mă bucur de bulgărele de adevăr(= viață= frumusețe) pe care au reușit frații apuseni să îl includă într-un film american CARE E PROBLEMA ? ....
și la tot ce am spus până acu mai e o problemă cu salturile verticale în urcușul duhovnicesc....locurile mai apropiate de vârful muntelui sunt în realitate o împlinire(infinită ce e drept) a culmilor de la baza sa.....cânt Steinhardt spunea că împărăția cerurilor este plină cu cățeluși și pisicuțe dragălașe si că Dumnezeu e un bătrân cu barbă albă nu greșea deloc....fiindca adevărata Împărăție vine să împlinească această perspectivă nu să o distrugă așa cum facem noi când vrem să ne suim la stele dar de fapt aterizăm în noroi....când Sfinții Părinți au spus că Dumnezeu este mai mult decât iubire nu au vrut prin asta să îl contrazică pe Sf. Apostol Ioan care a spus că Dumnezeu este iubire...Dar Ioan a zis așa fiindcă știa că noi nu ne putem imagina "mai mult decât iubire" așa că a vrut să ne imaginăm măcar cât putem...în aceiași manieră cred ca dacă nu pot să îmi imaginez o Împărăție a Cerurilor mai luminoasă și mai plină de bucurie decît cea cu cățeluși și pisicuțe a lui nea Nicu Steinhardt, atunci să continui să mi-o imaginez pe aceasta păstrând în minte că ilustreaza doar o părticică din infinitul de Lumină la care face apel...nu să îi dau cu piciorul fiindcă nu e suficient de înălțătoare pt a ilustra Împărăția și astfel să mă autosituez într-un vid lipsit de orice urmă de bucurie și lumină...cam asta e părerea mea.
|
Cunoasterea lui Dumnezeu se face pas cu pas, incet si cu rabdare. Atunci cand plonjezi cu capul inainte fireste ca te lovesti. Totul se ia treapta cu treapta, incet si fara oprire. Adevarat ca pe drum cazi, poate o cadere te arunca cu doua trepte mai jos dar apoi continui drumul. Eu cred ca nu trebuie sa ne gandim ca avem putin har la nivelul fiecaruia, pentru ca totul depinde de fiecare ca sa ajungem sa avem mai putin har, sau sa avem mai mult har. Fiecare clipa ce vine poate aduce har si poate fi adaugat la ``golul din suflet`` cum spunea fratele Colaps. Unde vei ajunge? Acolo unde vei putea sa ajungi prin ravna ta. Dar daca te opresti in drum sa admiri caprioare si cerbi atunci pierzi timp pretios. Pentru ca ele dispar in negura padurii.
Doamne ajuta!