Abtinerea in viata de familie-Sf.IOAN GURA de AUR
Împreunarea trupească a soților -înfrânarea la bună vreme
„Chiar dacă nunta e cinstită (Evrei 13, 4), totuși căsătoria nu reușește să scape de pângărire pe cel căsătorit, adică să nu facă să cadă în desfrânare; nu stă însă în puterea căsătoriei să facă sfinți. Asta stă în puterea fecioriei. Nu numai Moise sau numai Pavel poruncește acestea, ci și alții. Ascultă ce spune Ioil: Sfințiți postul, gătiți posturile sfinte, prăznuiți sărbătoarea ... vestiți o adunare sfântă, strângeți laolaltă pe bătrâni (Ioil 2, 15-16). Dar poate ai să mă întrebi: Unde se vorbește aici ca să nu avem legături cu femeile noastre? Ascultă ce spune profetul mai departe: Să iasă mirele din camera sa de culcare și mireasa din camera ei (Ioil 2, 16). Cuvintele lui Ioil merg mai departe decât cele a lui Moise. Dacă nu trebuie să trăiască împreună în timp de post și de rugăciune, mirele și mireasa, în care dorințele sunt puternice, în care tinerețea este în floare, în care pofta este de nestăpânit, cu atât mai mult trebuie să facă asta ceilalți, care nu au atâta nevoie de împreunare. Cel care se roagă cum se cuvine, cel care postește trebuie să arunce de la el toată pofta lumească, toată grija, toată voioșia, să-și adune gândurile din împrăștiere și să se adune în sine însuși. Așa să se apropie de Dumnezeu! Pentru asta e postul, pentru că taie toate grijile sufletului, pentru că împiedică mintea de a mai trândăvi, de a mai umbla încoace și încolo și o face să se întoarcă spre ea însăși. Această idee o strecoară cu dibăcie și Pavel, pentru a-i face pe credincioși să se abțină de la împreunare, folosindu-se de cuvinte foarte potrivite. N-a mai spus: Să nu vă lipsiți unul de altul ca să nu vă pângăriți, ci: ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea. Prin urmare, Pavel, prin aceste cuvinte arată că legătura trupească a unui bărbat cu femeia sa nu-1 duce la necurăție, ci-1 face să nu se mai îngrijească de cele duhovnicești.
Diavolul încearcă să ne pună piedici în timpul rugăciunii chiar când luăm atât de mari măsuri de siguranță. Ce nu va reuși să facă prin înflăcărarea ochilor minții noastre, dacă ne va găsi sufletul lenevit și slăbit de dragostea noastră pentru femeie? Ca să nu pățim aceasta și ca să nu supărăm pe Dumnezeu printr-o rugăciune atât de deșartă, mai cu seamă atunci când ne sârguim să atragem asupra noastră mila lui Dumnezeu, Pavel ne poruncește să ne depărtăm de patul căsniciei în vremea rugăciunii." (Despre Feciorie, 30-31, în voi. Despre Feciorie, Apologia vieții monahale, Despre creșterea copiilor..., pp. 48-49)
„Vreau, exclamă bărbatul, să propășesc în virtute; vreau să zbor în înaltul cerului; vreau ca prin stăruința mea continuă, în post și rugăciune, să-mi curăț murdăria sufletului; dar dacă femeia mea nu vrea să fie de aceeași părere cu mine, sunt silit să ajung robul desfrânăni ei!
Pentru ca să scape pe bărbat de a scoate astfel de exclamații de durere, Pavel spune chiar la începutul sfâtuirilor sale: Bine este pentru om să nu se atingă de femeie! (I Cor., 7, 1). Pentru aceasta și ucenicii spuneau Domnului: Dacă este așa pricină omului cu femeia, nu este de folos să se însoare (Matei 19, 10). Au vorbit așa pentru că-și dădeau seama că este foarte greu să se înțeleagă soții în privința timpului hotărât postului și rugăciunii și că au să-și facă mult sânge rău din pricina acestor neînțelegeri.
Pavel repetă necontenit această idee, spre a-i convinge pe corinteni: Fiecare să-și aibă femeia sa (I Cor., 7, 2). Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată (I Cor., 7, 3). Femeia nu este stăpână pe trupul său (I Cor., 7, 4). Să nu vă lipsiți unul pe altul (I Cor., 7, 5). Să fiți împreună mereu (I Cor., 7, 5).
Nici fericiții apostoli nu au fost convinși de la primele cuvinte; (Matei 5, 27-32) numai după ce le-au auzit a doua oară și-au dat seama că porunca lui Hristos trebuie neapărat îndeplinită (Matei 19, 10). Când Hristos s-a suit pe Munte, a vorbit despre înfrânare; iar mai târziu, după mai multe învățături, le-a inspirat dragoste de înfrânare. Au mai multă tărie cuvintele spuse de mai multe ori." (Despre Feciorie, 32-33, în voi. Despre Feciorie, Apologia vieții monahale, Despre creșterea copiilor..., pp. 50-51)
„Și trebuie să spunem că vicleniile și cursele diavolului nu sunt aceleași și pentru unii, și pentru alții, și pentru cei căsătoriți, și pentru cei ce trăiesc în feciorie. După părerea mea, pe cei căsătoriți nici nu-i supără diavolul; diavolul știe bine că au alături de ei un loc de scăpare. Dacă simt că sunt atacați cu mai multă tărie, pot îndată să se refugieze în port. De astfel, fericitul Pavel nu-i lasă să se îndepărteze prea mult de țărm; îi sfătuiește să se întoarcă la țărm când obosesc, îngăduindu-le să fie iarăși împreună." (Despre Feciorie, 34, în voi. Despre Feciorie, Apologia vieții monahale, Despre creșterea copiilor..., p. 52)
„Pavel îngăduie celor căsătoriți să trăiască împreună; dar ascultă cum îi ține de rău când le face acest hatâr: Și iarăși să fiți împreună, să nu vă ispitească Satana (I Cor., 7, 5). Dar vrând să arate că nu se datorește totul ispitei diavolului, cică cea mai mare parte de vină se datorește trândăviei noastre, Pavel a adăugat pricina principală, spunând: Să fiți iarăși împreună, din I pricina neînfrânării voastre (I Cor., 7, 5). Cine n-ar roși la auzul acestor cuvinte? Cine nu s-ar strădui să scape de defăimarea neînfrânării? Sfatul lui Pavel nu este adresat tuturor oamenilor, ci numai celor căzuți jos de tot. Pavel spune:
Dacă ești atât de robit plăcerilor, dacă ești atât de ușuratic, încă ai nevoie mereu de femeie, încât pofta ți-i mereu trează, fii împreună cu femeia!
îngăduința aceasta nu pornește din gura unui om care încuviințează, a unui om care laudă, ci din gura unui om care nu mai încuviințează, a unui om care osândește. Dacă n-ar fi avut de gând să atace cumplit sufletul iubitorilor de plăceri, n-ar fi întrebuințat cuvântul neînfrânare; cuvântul acesta este tare, este defăimător. într-adevăr, de ce n-a spus Pavel: Din pricina slăbiciunii voastre? Pentru următorul motiv: dacă Pavel ar fi întrebuințat cuvântul slăbiciune, ar fi însemnat că iartă pe cei robiți plăcerilor; dar când întrebuințează cuvântul neînfrânare, înseamnă că arată cât este de mare trândăvia lor. Prin urmare, este un neînfrânat omul care nu poate să se depărteze de desfrânare atunci când are necontenit lângă el pe femeia lui, atunci când își poate satisface necontenit pofta de împreunare." (Despre Feciorie, 34, în voi. Despre Feciorie, Apologia vieții monahale, Despre creșterea copiilor..., pp. 54-55)
„Omul neînfrânat, omul ahtiat după plăceri, omul care nu se abține de la femeia sa nici în vremea postului și nici în alte vremi asemănătoare, nu-i pedepsit, dar nu-i nici lăudat (I Cor., 7, 5). Pavel a făcut pogorământul acesta atât de mare față de cei căsătoriți din pricina slăbiciunii voinței noastre, din pricina lipsei de atenție asupra noastră înșine." {Despre căsăto¬ria a doua a văduvelor, 5, în voi. Despre Feciorie, Apologia vieții monahale, Despre creș¬terea copiilorp. 175)
|