Apoi eu cred ca toate se impletesc minunat daca le facem asa cum trebuie. Ce este mai frumos decat sa citesti din sfintii parinti? Cum am putea ajunge sa ne cunoastem ignoranta si limitele, daca nu cunoscand desavarsirea celorlalti? Cum am invata ce trebuie sa pretuim mai mult in viata, daca nu cu ajutorul acestor sfinti care, desi plecati demult din viata aceasta, ei inca ne dau povete si mijlocesc catre Mantuitor pentru noi?
Trairea duhovniceasca se impotmoleste din cu totul alte cauze. Prea multe tentatii in viata omului cotidian: de la cafeaua de dimineata din care am facut un adevarat ritual, la toate slabiciunile zilei, aparent nevinovate, dar care ne tin departe de gandul cel bun. Cati dintre forumisti realizeza ca multe dintre mesajele lor ii osandesc si prea putine ii ridica? Daca ar exista traire duhovniceasca in fiecare dintre noi, nu ne-am mai antrena in discutii fara de sfarsit si am da slava lui Dumnezeu daca cineva reuseste sa ne arate imaginea reala cu care suntem vazuti de catre altii. Dar noi ce facem? Ne razboim intre noi pentru a dovedi cat suntem de intelepti, de eruditi, de... "induhovniciti"... Lui Dumnezeu nu avem ce dovedi, ca ne stie El bine. Iar ceilalti nu conteaza prea mult daca ne considera prosti sau nebuni. E problema lor, pacatul lor, sa fie sanatosi.
Eu cred ca pentru a avea o traire duhovniceasca macar caldicica daca nu fierbinte, trebuie trecut prin filtrul Duhului Sfant fiecare gand si fapta, adica sa veghem in permanenta. Daca reusim sa definim izvorul fiecarui gand si fiecarei decizii: "De unde vine acest gand si cine ma stapaneste in acest moment? Unde poate duce si pe cine supar cu el? Ma ajuta sau ma osandeste? Este buna samanta? Va da sau nu va da rod bun?", atunci e mai greu sa fim stapaniti de rautate, iar in constiinta noastra se va gasi intotdeauna timp si de rugaciune pentru aproapele, nu numai pentru noi. Si daca la sfarsitul zilei putem spune ca nu am alergat dupa lucruri efemere si nu am suparat pe nimeni, cred ca Dumnezeu ne primeste in audienta cu mai multa blandete.