Parintele Teofil Paraian
Poate aceste randuri il vor ajuta pe acel om:
,,Știm apoi că a fost și împrejurarea în care Domnul Hristos le-a vorbit ucenicilor și ucenicii se simțeau entuziasmați de ceea ce le-a spus Domnul Hristos, citiți aceasta în capitolul 16 din Sfânta Evanghelie de la Ioan. Și au zis la un moment dat ucenicii, așa, entuziasmați de cuvintele Domnului Hristos: "Iată, acum vorbești deschis și nu spui nici o pildă. Acum am cunoscut și am crezut că de la Dumnezeu ai ieșit".
Și Domnul Hristos, așa cumva întrebător, poate într-un fel ironic, a zis către ei: "Acum credeți? Iată, sosește ceasul, și a și sosit, ca voi să vă duceți fiecare la ale sale, iar pe Mine să Mă lăsați singur" (Ioan 16, 29-32). Dacă credeți, atunci rămâneți cu Mine. Ori o să faceți fapte de necredincioși. Sfântul Apostol Petru chiar s-a lepădat de trei ori de Domnul Hristos, s-a lepădat hotărât, așa ca și când nu L-ar fi cunoscut niciodată și nu ar fi știut niciodată despre Domnul Hristos, el care zicea "voi merge cu Tine și la temniță și la moarte". Și Domnul Hristos la Cina cea de Taină a și zis către Sfântul Apostol Petru: "Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu. Și Eu M-am rugat pentru tine ca să nu scadă credința ta. Și tu întorcându-te, întărește pe frații tăi" (Luca 22, 31-32). E un cuvânt pe care îl găsim în Sfânta Evanghelie de la Luca în legătură cu Cina cea de Taină, în capitolul 22: "Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu. Și Eu m-am rugat pentru tine ca să nu scadă credința ta. Și tu întorcându-te, întărește pe frații tăi".
Am amintit lucrurile acestea pentru ca să vedem că în realitate lucrurile nu sunt așa cum ni se pare nouă câteodată, că toate au mers foarte, foarte bine și noi nu putem fi ca ucenicii. Uite că putem fi și noi ca ucenicii. Cum? Cu oscilații în credință, cu nesiguranță, cu îndoială, cu ezitări. Important este să nu ne caracterizeze lucrurile acestea. Pe Sfântul Apostol Petru lepădarea nu l-a caracterizat, a fost o cădere de moment, pe care el a regretat-o. Îndată a ieșit afară și a plâns cu amar. Ucenicii, și ei de la puțin au ajuns la mult, și atunci putem îndrăzni și noi cu credința câtă o avem, dacă facem faptele credinței, să mergem pe calea credinței și vom crește în credință. Ni se va limpezi înțelegerea, ni se va limpezi mintea, vom avea încredințarea câtă trebuie, vom ajunge la convingeri și convingerile sunt structurale, fac parte din ființa noastră, din ființa omului.
Când ai ajuns la convingeri, nu te mai clintește nimeni din convingeri. Până ai doar informații, până când nu ești încă statornicit în credință, nu ești statornicit în convingeri, poți avea oscilații și important este să te trezești. Într-o rugăciune de la Maslu se spune "Tu ești Cela ce ai zis: De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui". De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui. Să ai încredere.
Sfârșesc considerațiile acestea cu un episod din Sfânta Evanghelie de la Marcu peste care poate ați trecut, și anume, se spune în Sfânta Evanghelie de la Marcu că un om stătea la marginea Ierihonului, era lipsit de vedere, și aflând că trece Domnul Hristos, a început să strige: "Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!" (Marcu 10, 47). Și oamenii au vrut să-l oprească, să nu mai strige, îi deranja strigătul lui. Și îl îndemnau să tacă. Și el tot zicea în continuare și Domnul Hristos a zis să-l cheme pe om la el. Și s-au dus oameni din mulțime și au zis către omul acela: "Ai încredere, scoală-te! Te cheamă" (Marcu 10, 49)
Ai încredere, scoală-te! Te cheamă. Să avem totdeauna conștiința aceasta că Dumnezeu ne cheamă, că Dumnezeu ne așteaptă, că Dumnezeu ne vrea, că Dumnezeu ne este favorabil, dar pentru aceasta trebuie să ne ridicăm din căderile noastre, să recunoaștem căderile noastre, puțina noastră credință și să vrem să avem mai multă, să avem totdeauna conștiința că Domnul Hristos ne cheamă și să avem încredere în această chemare. Dumnezeu să ne ajute!"
|