Citat:
În prealabil postat de Danut7
Cum adica au ramas sclavi?In ce sens?
|
Sclavi ai păcatului.
Citat:
De ce a murit?Apoi de ce s-a Intrupat numai ca sa ne ofere un exemplu?
|
Unul din scopurile Întrupării și vieții Sale ca om a fost să ofere un exemplu pentru oameni. Nu spunem noi "cum să ne învețe pe noi, oamenii căsătoriți, călugării și cu preoții celibi, că ei nu știu cum e să fii căsătorit, ei nu au problemele noastre !". Isus a avut problemele noastre. De la naștere a cunoscut sărăcia extremă, deși putea foarte bine să se întrupeze și să se nască și el, într-un palat. A cunoscut munca fizică, a fost postitor și s-a rugat. A cunoscut ispita. A cunoscut nedreptatea oamenilor. A cunoscut, pe Cruce, până și sentimentul teribil că este părăsit de Dumnezeu. A fost ca noi, în afară de păcat, dovedindu-ne că este cu putință o viață fără păcate.
Răscumpărarea putea să o facă fără să moară. Cel puțin nu cu astfel de moarte. Biciuirea din Pretoriu ar fi fost arhisuficientă. Orice suferință a lui Dumnezeu, orice silnicie asupra Sfântului Său trup, oricât de mică, putea răscumpăra păcatul omenirii, oricât de mare. "Chestie de limită", ar spune matematicienii. Dar El a ales moartea pe cruce, a ales să Își asume până la capăt condiția de om. Eu văd aici chemarea la sfințenie. "Ia-ți crucea ta și urmează-Mă!" a spus el tânărului care păzise legea din frageda lui tinerețe, pe când nu era vorba de nici o Cruce. A fi sfânt înseamnă a urma chemarea de a face, din dragoste de Dumnezeu și de oameni, mai mult decât minimul necesar mântuirii.