,,Și în ciuda faptului că negarea existenței adevărului absolut este ilogică și irațională, această perspectivă că “toate lucrurile sunt relative” a devenit unul dintre sloganurile actuale.Societatea post-modernistă este o societate care privește toate valorile, credințele, stilurile de viată și adevărul ca fiind în mod egal adevărate. Din această cauză, aceia care susțin că există standarde absolute privind binele și răul sunt considerați intoleranți, fiind criticați.
În realitate, toleranța a devenit una din virtuțile de bază ale societății, și de aceea, nu poate exista decât un rău și acesta este cel al intoleranței. Cu alte cuvinte, ce se întâmplă este că orice sistem religios sau individual care crede, în mod dogmatic, în orice—în special în adevărul absolut—se face vinovat de intoleranță și singurul lucru pe care societatea nu îl acceptă sunt cei care cred în adevărul absolut. Aceia care neagă existența adevărului absolut adeseori spun că este în regulă să crezi ce vrei atâta timp cât nu încerci să-ți impui credința altora. Dar această perspectivă este ea însăși o credință despre ceea ce este bine și rău și cei care o susțin cu siguranță că încearcă să o impună altora și aceasta este o ipocrizie. Ei stabilesc un standard al comportamentului pe care vor ca și alții să îl adopte—prin aceasta încălcând lucrurile pe care pretind că le susțin.
Întrebarea care se cere a fi pusă este de ce aceia care promovează toleranța sunt așa de intoleranți cu cei care susțin existența adevărului absolut? Și de ce sunt oamenii așa dispuși să îmbrățișeze un sistem religios care amenință să distrugă structura reală a societății și care este ilogică și irațională? Motivul este că oamenii nu vor să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor. Dacă există adevăr absolut, atunci există standarde absolute cu privire la bine și rău, și atunci, conform acestor standarde, suntem răspunzători de ceea ce facem. Motivul real pentru care resping oamenii existența adevărului absolut este acela că ei încearcă să nege această responsabilitate.În acest caz, omul este liber să trăiască viața așa cum îi place și nu este răspunzător față de nimeni pentru acțiunile sale.
Întrebarea finală pe care ar trebui să o punem cu privire la existența adevărului absolut este dacă există vreo dovadă în favoarea adevărului absolut? Oricine ia în serios această întrebare, în mod cert va deveni evident că există dovezi care să probeze existența adevărului absolut.
Prima dovadă a existenței adevărului absolut se găsește în propria noastră conștiință. Conștiința ne spune că lumea ar trebui să fie “într-un anume fel”, că unele lucruri sunt “corecte” iar altele sunt “greșite”. Ne ajută să înțelegem că este ceva greșit în suferință, înfometare, viol, durere și rău. Ne face conștienți că dragostea, generozitatea, compasiunea si pacea sunt lucruri pozitive pentru care ar trebui să luptăm. Biblia descrie rolul conștiinței umane în Romani 2:14-16, “Când Neamurile, măcar că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, cari n-au o lege, își sunt singuri lege; și ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturisește cugetul lor și gândurile lor, care sau se învinovățesc sau se dezvinovățesc între ele. Și faptul acesta se va vedea în ziua când, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor”.
Cea de-a doua dovadă a existenței adevărului absolut se găsește în știință. Știința, pe scurt, are ca scop cunoașterea. Se ocupă cu studierea a ceea ce știm și caută să cunoaștem cât mai multe. De aceea, orice studiu științific trebuie să se bazeze pe existența unor realități obiective în lume. Fără existența unei realități, ce ar putea știința să studieze? Cum poate cineva să știe că ceea ce a descoperit este real? De fapt, tocmai legile științei trebuie să se bazeze pe siguranța existenței adevărului absolut.
Cea de-a treia dovadă a existenței adevărului absolut / adevărului universal este existența religiei. Toate religiile lumii încearcă să dea un înțeles și o definiție vieții. Ele au luat fiiință pentru că omenirea dorește ceva mai mult decât simpla existență fizică pe pământ. În spatele tuturor religiilor se găsește o credință fundamentală că trebuie să existe mai mult decât simpla existență fizică pe care o cunoaștem acum. Prin intermediul religiei, oamenii caută siguranță și speranță pentru viitor, pentru iertarea de păcate, pentru pace în mijlocul luptelor noastre și caută răspunsuri la cea mai adâncă întrebare a noastră. Religia este chiar o dovadă că omenirea este mai mult decât doar rezultatul evoluției unui animal. Este dovada unui scop mai înalt, legat de faptul că există într-adevăr un Creator personal care a creat cu un scop, care a pus în oameni cunoștința existenței Lui.
Și dacă există într-adevăr un Creator, atunci El devine standardul pentru adevărul absolut și prin autoritatea Lui se stabilește acest adevăr."
|