View Single Post
Vechi 16.12.2010, 18:52:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Silencer Vezi mesajul
Buna seara fratilor, am si eu o problema ce ma macina de mult timp, si ma gandeam sa aflul parerea celora mai experimentati in cele ale credintei decit mine...

Demult timp imi vin ganduri de calugarie, si asteptam sa termin universitatea (care o termin peste cateva luni), sa incerc sa merg la o manastire...

A aparut intre timp o persoana draga mie, care nu prea ar vrea sa plec...
Ea e o fata un pic mai "moderna" ca sa zic asa, dar cam se afla in deznadejde, si daca ar fi ca pe viitor sa ne impacam mai bine si sa fim impreuna, ar duce si un mod mai creshtin de viata, cel putin asa cred... Ar putea fi shi invers...

Ei bine, si acum, cu toate ca ma gandesc mai mult la manastire cam nu imi permit sa o las, mai ales ca acum tine la mine, si eu la ea, shi nush ce ar face, unde ar apuca-o daca ar ramine singura, mai ales ca prietenile cu care mergea mai inainte, nush cum sa zic, da o luau pe un drum urit de tot...
Asemenea hotărâri fundamentale nu se iau pe fugă. Și, în nici un caz, urmând sfaturile primite pe un forum. Dacă este să luați în considerare sfatul cuiva, acela trebuie să fie duhovnicul dv.
Întrebați-L pe Dumnezeu, în rugăciune, care este planul Lui cu dv. Și nu planul dv, ci planul Lui urmați-l. Vă cheamă El la călugărie sau vă cheamă la căsătorie ? Oricare ar fi chemarea Lui, urmați-o, fiindcă dacă veți urma calea cealaltă, vă puteți mântui, dar veți fi nefericit pe pământ. Precondiții ale unui bun discernământ vocațional sunt: rugăciunea și postul.
Cele mai importante semne spre o chemare sau spre alta acestea două sunt:
-mai întâi, o puternică dorință de a urma o cale sau alta. Când Dumnezeu ne vrea fie la călugărie, fie la căsătorie, mai întâi sădește în noi dorința. Deci, îndepărtați din inimă și din calcule toate celelalte care ar putea face zgomot de fond, cum ar fi "ce ar face fata ?" sau "ce ar spune mama" ori "dacă mă căsătoresc, din ce am să trăiesc?" și ceea ce rămâne după ce veți îndepărta acestea, este dorința pură pe care o sădește Domnul în inimi ca să pregătească planul Său.
-mai apoi, examinați darurile cu care sunteți dăruit. Nu se poate să avem chemare într-o direcție fără ca Dumnezeu să ne dea și ceea ce este necesar spre a urma acelei direcții. Așa cum eu nu pot răspunde la înjtrebarea dacă Dumnezeu mă vrea muzician sau artist plastic fără să mă întreb mai întâi dacă a sădit în mine mai degrabă talent spre muzică sau mai degrabă spre artele plastice, tot la fel se pune problema și în privința alegerii călugărie versus căsătorie. Sunteți o persoană ascultătoare ? E semn spre călugărie. Sunteți mereu gata să vă asumați riscuri ? E semn spre căsătorie. Suportați ușor și chiar cu drag gălăgia copiilor ? Căsătoriți-vă ! Nu o suportați ? Călugăriți-vă. Și așa mai departe.
Ca exercițiu, faceți un tabel cu ce calități trebuie să îndeplinească un bărbat căsătorit și ce calități se cer de la un călugăr și bifați-le pe acelea pe care le aveți. Apoi adunați bifele. Ca regulă generală, bărbatul căsătorit trebuie să aibă abilitatea de a conduce o familie, de a asigura femeii și copiilor tot ceea ce este necesar ca să trăiască, de a-și crește copii în Cristos, de a-și iubi soția. Aveți asemenea calități ? Sunteți sigur că ați găsit persoana potrivită ? Căsătoriți-vă ! Călugărul trebuie să aibă abilitatea de a se conforma rigorilor unei vieți mănăstirești, de a lucra, uneori zi lumină pentru obște, de a se ruga ore întregi pe zi, de a trăi cu puțin. Aveți asemenea abilități ? Stabiliți data când veți vorbi cu starețul !

Fie ca Dumnezeu, prin Spiritul Sfânt, să vă lumineze spre fericirea pământească și viața de veci !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote