View Single Post
Vechi 16.12.2010, 10:40:58
Hector's Avatar
Hector Hector is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2009
Locație: Jungla poreclita Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Nici parintele de la parohia de care apartin nu percepe taxe. Totul este pe baza pe donatii. Cand l-am intrebat cat sa ii dam (fusese o inmormantare si parastas in familie) ne-a zis pe un ton oarecum rastit: Da' ce, eu sunt de la garda financiara ?! Nu vroia sa ne ceara sau sa spuna vreo suma. Apoi i-am dat noi cat am crezut de cuviinta, in semn de donatie catre biserica.

Problema tine de mai multi factori:
- obiceiul, adanc incetatenit al romanilor, de a bani
- saracia preotilor, care primesc salarii mici si au familii de sustinut (si toti stim cat de greu se descurca o familie cu cheltuielile, mai ales cele cu mai multi copii)
- costurile mari de intretinere a locasului de cult. Cum s-a zi si mai sus, costurile sunt de ordinul zecilor de milioane, mai ales iarna, iar in plus mai trebuie platit si personalul auxiliar.

S-a ajuns aici din cauza ca s-a facut greseala de a se indeparta acel obicei ca fiecare enorias sa dea un procent din venitul sau anual la biserica, obicei care are un fundament biblic.
TOATE confesiunile crestine iau bani de la enoriasi, dar iau prin acest obicei, procedeu, iar nu prin a plati botezurile, nuntile, etc.

Odata ce oamenii si preotii s-au invatat asa e mai greu sa se dezvete. Daca toti cei care se duc saptamanal la biserica, ar da anual un procent (sub 10%) din venitul dobandit, nu ar mai exista taxe care smintesc oamenii si care nu prea sunt conforme cu interpretarea stricta a Bibliei sau cu invataturile Bisericii Ortodoxe.

Last edited by Hector; 16.12.2010 at 10:43:00.
Reply With Quote