View Single Post
Vechi 13.12.2010, 15:02:43
Scotsman
Guest

Implicit

Eu am citit o interpretare(cred ca era MacDonald da nu sunt sigur)conform careia:Cel care a cumparat un ogor=simbol pentru dragostea pentru posesiuni materiale traditionale in detrimentul chemarii spirituale,cel cu boii=cei care pun mai presus afacerile,cu spirit mercantil, decat chemarea Celui de Sus,cel care s-a casatorit=cei care pun legaturile de familie mai presus de Cel de Sus,chiar si placerea fizica de a sta linga un om in detrimentul de a raspunde chemarii Sale.

Acesti primi invitati ar putea fi liderii iudeilor care au respins Evanghelia Domnului iar ,,săraci, și pe neputincioși, și pe orbi, și pe șchiopi"sunt cei pe care acestia ii dispretuiau dar care resprezinta ,,neamurile" lumii carora le va fi vestita Evanghelia.Servitorul ar putea fi Evanghelia Domnului trimisa sa fie vestita neamurilor.

Argumente

Actiunea se petrece in casa uneia dintre capeteniile fariseilor(Luca 14:1).Acestia pun ritualismul si traditia lor mai presus de dorinta de ,,a vindeca pe cineva(Luca 14:4).Mantuitorul il vindeca EL si le atrage atentia ca pentru unii ai lor ar fi facut o exceptie dar pentru un altul nici nu s-au sinchisit(Luca 14:5-6).In schimb le observa lacomia si atunci le spune ceva esential la Luca 14:13-14,dupa ce le spuse o alta invatatura a smereniei la Luca 14:8-11 in antiteza cu lacomia,egoismul si infatuarea lor.Unul dintre ei,care probabil deja se socotea acolo,credea ca i-se cuvine in baza calitatii sale de fariseu,spune cu aroganta(Luca 14:15):

,,Și auzind acestea, unul dintre cei ce ședeau cu El la masă I-a zis: Fericit este cel ce va prânzi în împărăția lui Dumnezeu!"

Atunci Mantuitorul le transmite un sever avertisment,practic le arata soarta pe care o vor avea,motivele dar si consecintele.De aici,de pe acesta baza, ar incepe interpretarea si mesajul.

Am mers pe metoda analizei in context.

Last edited by Scotsman; 13.12.2010 at 15:52:49.
Reply With Quote