View Single Post
Vechi 11.12.2010, 20:09:54
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit Balada Mesterul Manole

In liceu nu mi s-a vorbit niciodata despre Hristos prezent tainic in Balada Mesterul Manole. Am gasit aceste idei, sper sa va fie de folos:

Intrebat, in primavara lui 1993, de cativa tineri ascoristi din Cluj, "Despre Miorita ce ne puteti spune?"- parintele Staniloae a raspuns: "Miorita vorbeste de Hristos si sufletul omenesc. Ciobanul care are oi mai multe este Hristos; ceilalti doi: Pilat si evreii...

"Pastorul sacrificat" din balada nu-i altul decat Iisus, Pastorul Cel Bun, dupa cum Insusi a marturisit: "Eu sunt Pastorul Cel Bun, Care-Si pune sufletul pentru oile Sale..." (In 10, 11).

Iar in alta parte am gasit aceste informatii: "Cat priveste cealalta capodopera a geniului popular romanesc, Mesterul Manole, nu este greu a sesiza ca insusi numele "Manole", de la Emanuel (cu noi este Dumnezeu), ne trimite la Cel prin Care toate s-au zidit, Iisus Hristos. In fapt, ce zideste in balada "mesterul"? O biserica, nu-i asa? Exact ceea ce a intemeiat Hristos pe pamant: Biserica crestina. Ca si Iisus, Manole a murit in final, dar unde a cazut el s-a facut "o fantana lina...", transpunere geniala a cuvintelor lui Iisus: "Cel ce va bea din apa pe care Eu o voi da lumii nu va mai inseta in veac... Caci se va face intr-insul izvor de apa vie".

Manole, pentru a-si plini lucrarea, o zideste pe draga lui Ana (nume de loc intamplator: "hannan" in ebraica inseamna "milostenie", "dar"), daruind, astfel, cea mai scumpa ofranda pe care o avea…"
Reply With Quote