Citat:
Īn prealabil postat de iustin10
Ma bucur ca te iei de mine chiar pe acest thread despre respectatul parerii celuilalt.
Si uite chiar asta fac,iti respect parerea ta,ca trebuie sa intervenim si sa corectam pe ceilalti,atunci cand ei il jignesc pe Dumnezeu sau credinta noastra
Dar eu am o alta parere .Parerea mea este ca intai de toate trebuie sa iubim pe aproapele ,si sa ne cunoastem mai mult pacatele noastre . Intai de orice alta dogma si orice si orice alta autoritate. Acesta este sensul fundamental al poruncilor Mantuitorului :sa iubesti chiar si pe vrasmasul tau,pt a fi desavarsit.
Dar se pune problema cum il mai poti corecta ,daca greseste,cum il mai poti ajuta daca rataceste. Prin echilibru.Ii spui parerea ta,dar o asculti si pe a lui .Caci daca tu vrei sa fii ascultat,asculta-l si pe el .Si in nici un caz nu il jignesti cu ceva,caci atunci nici nu castigi sufletul lui,si il pierzi si pe al tau.
Deci noi doi nu diferim in scopuri ci in metode. Sunt de acord ca trebuie sa intervii cand celalalt rataceste ,dar nu sunt de acord ca acesta e un lucru usor,ca reciti din dogmatica,si gata,l-ai castigat pe celalalt.Iar daca vezi ca nu te intelege,te mai si enervezi si te apuci sa il jignesti .
Pe centura ploiestiului e o tabara de copii,si are un slogan mare la intrare : Cine a salvat un om,a salvat intreaga omenire. De unde se vede ca a ajuta pe celalalt,nu e asa usor,si in nici un caz nu se face cu barda.Trebuie multa diplomatie si tact.
Doar celor sfinti le sta bine cu nuielusa in mana,noua ne sta bine cu smerenia
|
Iti apreciez raspunsul. Cred ca numai Dumnezeu ne poate ajuta sa facem o fapta buna si mai ales sa castigam duhovniceste un om. Eu vin cu niste metode pe care le consider eficiente, tu cu altele, altul vine cu alte metode. Dar numai Dumnezeu poate face ca metoda mea, a ta sau a altuia sa fie eficienta si sa-i miste sufletul celui ratacit. Caci si ratacitii pot avea preferinte pentru o metoda sau alta. Unii sunt sensibili la ironii, altii la exemplul personal, altii la cuvinte incurajatoare, iar altii au nevoie de o mana forte care sa-i scoata din inertie. Singuri, insa, nu suntem in stare sa facem nimic. Problema nu cred ca e metoda, ci ajutorul pe care-l primim sau nu de la Dumnezeu.