Citat:
În prealabil postat de coralina
Dar nu suntem tot noi aia care sustin ca judecata este numai la Dumnezeu?!
|
Dacă asta înțelegeți prin "judecata este numai la Dumnezeu", atunci, în exact aceeași logică, ar trebui desființată meseria de judecător și tribunalele cu totul.
În realitate, "judecata este numai la Dumnezeu" înseamnă cu totul altceva. Și anume, înseamnă că oamenii nu pot cunoaște starea (de grație sau căzută) a cuiva, după cum clarific într-un mai vechi articol aici:
http://sfantacruce.ro/myblog/mihnead...-sa-nu-judeci/
Citat:
Cine suntem noi sa retezam abrupt sansa la mantuire a unui om, condamnandu-l la moarte si omorandu-l??
|
Dar cine a spus să retezăm abrupt șansa de mântuire ? Este o veche tradiție ca, după pronunțarea dreptei sentințe, vinovatul să aibă destul timp de reflecție, să poată face penitență și să beneficieze de restaurarea stării de grație cu ajutorul ultimelor sacramente.
Citat:
Regii, imparatii si domnitorii laudati cu sfintii de care pomeniti au purtat razboaie pentru a preveni asuprirea neamului lor, asadar ei nu s-au regasit in postura de agresori sau de justitiari. De aceea au si fost sustinuti de catre patriarhii si episcopii vremii.
|
Dar nu este vorba aici de "crimele" din cadrul războiului just. Războiul just este o altă situație de exonerare de la porunca "să nu ucizi". Era vorba de pedeapsa cu moartea.
Citat:
Si daca n-a abrogat vreun conciliu pedeapsa cu moartea, noi nu putem sa judecam cu ale noastre capete si sa ne dam seama ca omorarea de oameni in scop punitiv nu numai ca nu are nimic in comun cu crestinismul, dar mai si incalca flagrant ceea ce Insusi Dumnezeu a poruncit?
|
Cu prima parte a citatului sunt absolut de acord. Desigur că putem să judecăm cu ale noastre capete și avem tot dreptul să nu fim de acord cu pedeapsa cu moartea și să milităm împotriva ei, după cum militează comunitatea de la Sant Egidio și alte grupuri catolice și acatolice. Dar nu avem dreptul să susținem că cei care au o părere contrară nu sunt buni creștini, atâta vreme cât acesta este un domeniu liber opiniei, un domeniu asupra căruia magisteriul nu s-a pronunțat într-un mod care să-i lege pe credincioși.
Citat:
Citesc cu mare uimire postarea dvs. si ma intreb cum poate fi considerat "un bun crestin" (asa cum spuneti dvs.) cel care este de acord cu pedeapsa cu moartea??
|
Așa cum noi credem că a fost bun creștin împăratul Constantin bunăoară, cel căruia îi spuneți "întocmai cu apostolii", deși a aplicat cu larghețe pedeapsa cu moartea. Sau Ștefan cel Mare, ori atâția din domnitorii și regii creștini pe care i-a dat această țară sau alte țări creștine.
Adevărate și solide argumente împotriva pedepsei cu moartea sunt din altă categorie decât cea teologică. De exemplu, acela al posibilității erorii judiciare, care în acest caz nu mai poate fi reparată. Sau ca să se profite de acest instrument pentru avantaj politic, după cum s-a mai întâmplat în istorie, caz în care pedeapsa cu moarte nu mai este dreaptă, ci devine strâmbătate. Dar acest tip de argumente nu are de-a face cu religia.
Deci, ideea pe care eu încerc să v-o transmit este că e bine să ne abținem în a-i judeca drept necreștini pe cei care își manifestă o opinie diferită de a noastră într-un domeniu deschis liberei opinii. Pe un alt topic, cineva îi socotește pe cei din Oastea Domnului eretici fiindcă fluieră în biserică. La propriu, cu fluierul. Încât mă tem de intoleranța creștinilor tot atât de mult pe cât mă tem de intoleranța ateilor.