În prealabil postat de sophia
Uite sa vorbim pe concret:
1. Un calugar nu stie ce inseamna a fi casatorit.
El spune oamenilor casatoriti ca nu trebuie sa aiba relatii, pentru ca sunt pacat, murdare si nu mai stiu ce. Sa tina post, sa nu faca aia si aia la biserica, pentru ca este un pacatos, daca a avut relatii cu sotul si sotia. Mai precis ii cere sa stea separat de sot/sotie. Ca sa respecti asta trebuie sa nu te mai atingi de el nici cu mana, sau sa-l saruti, trebuie sa dormi in alta camera, etc.
Daca el ar sti cum este asta, cum este intr-o familie, cum este sa te desparta cineva si sa te puna in alta camera/casa, n-ar putea sa-ti dea asa sfat.
Un preot de mir nu da asemenea sfaturi, prin comparatie. El stie cum este, pentru ca este insusi insurat. Si stie cat este de greu ceea ce se cere. El insusi trece prin treaba asta.
Preotul meu imi spunea ca el nu poate da sfaturi pentru viata privata a oamenilor, ca nu stie. Are si el o experienta de viata, dar mi-a spus: "intai ca fiecare are o situatie proprie, nu exista sfat universal. Pumct''
Se spune ca biserica (probabil ca tot dintre sfintii parinti fara familie), nu permite sa ceri ajutorul medicului ca sa poti face un copil. Dar stie cineva, in afara de cel in cauza, cum este sa doresti un copil si sa nu poti? Nu stie, nu poate simti aceasta durere. Nu poate.
Altfel nu putea da asa sfat oamenilor necajiti trimitandu-i mai rau in disperare. Ca sa asculti aceasta porunca, trebuie sa ramai fara copil.Clar.
Nu poate sti nimeni, afara de cel in cauza ce inseamna sa ai o boala, sa n-ai un brat, sau un picior, sau vedere, sau sa stii ca poti face un copil nenorocit pe viata ( ca n-ai voie la medic, n-ai voie avort nici pe caz de boala, etc.).
Si multe altele.
Sunt si lucruri pe care poti sa ti le imaginezi (foame, frig, lipsuri), altele pe care poti sa le percepi daca ai o anumita sensibilitate sufleteasca.
Si in final: un preot sau un calugar pot sa primeasca si ei invatatura de la altii, acolo unde nu stiu. Nimeni, in afara de Dumnezeu, nu este atoatestiutor. Un preot sau un calugar nu stie sa construiasca o masina, sau o casa, sau mai stiu ce. Cheama si ei oameni care se pricep.
Si calugarul si preotul se duc la medic, la avocat, sau mai stiu eu, ca sa le ceara sfatul, sa-i ajute.
In general lumea are nevoie nu de sfaturi/vorbe, ci de ajutor concret pentru a rezolva situatia.
|