Fratii mei, surorile mele am citit cu durere cum vi s-a spus chiar si de catre cei cu haine monahicesti ca nu-i nevoie de binecuvantare pt a citi din psaltire!!! Cata inselare si cum ii fac si pe ceilalti sa cada trimitandu-i nepregatiti, neintariti si fara acoperamantul duhovnicului in prima linie de razboi cu aghiuta!. Calugarul are pravila sa care poate contine mai multe catisme pe zi, poate chiar si intreaga psaltire. Mireanul are alt tratament, alta pravila. Asa cum mentiona o sora mai sus psalmul 50 se regaseste in rugaciunile de dimineata sau psalmul 142 in paraclisele Maicii Domnului!
Am 2 prietene, surioare care au trait in biserica de cand sunt ele si care citeau din psaltire de capul lor. Au duhovnic, dar au crezut ca nu trebuie sa marturiseasca psalmii care ii citeau ele, tinand acest lucru numai pt ele. Mi-au marturisit ca citesc din psaltire si le-am sfatuit de marturiseasca acest lucru duhovnicului. Marturisnd citirea psalmilor au fost oprite imediat si chiar duhovnicul lor a fost foarte mirat de ele, de atitudinea lor, nu-i venea sa creada ca unele atat de intarite nu stiau ca psalmii se citesc numai cu binecuvantare. Am multe cunostinte care dupa marturisirea la duhovnic ca citesc psalmii au fost oprite. Doar duhovnicul iti cunoaste sufletul, puterile pe care le ai pt a lupta, neputintele tale si la vremea potrivita te poti impartasi cu bucurie din citirea psalmilor. Spunea un frate mai sus ca nu exista interdictie pt citirea psalmilor!!! Vai!...nu-i asa!!! Mantuirea nu ti-o lucrezi singur ci sub supravegherea duhovnicului. Bolnav fiind nu te apuci sa iei un medicament foarte puternic pt ca ai auzit ce bun e! S-ar putea sa se intoarca impotriva ta!!! Doar doctorul tau, doar duhovnicul tau stie cat poti duce!!! Nu ai voie sa citesti din psaltire? Oare nu avem atatea acatiste si paraclise catre Maica Domnului, catre sfinti? Le-ai terminat pe toate, te-ai plictisit de ele si vrei ceva nou pt ca te izbavesti mai repede de pacate, de neputinta? Nu-i asa!!! Cu rabdare, fara a sari trepte ne lucram mantuirea!!! Inainte de a ma contrazice du-te si intreaba-l pe duhovnicul tau despre ceea ce ti-am zis! I-ar daca gasesti pe singurul preot care iti va zice ca nu ai nevoie de binecuvantare atunci nu pot decat sa zic: vai, vai!!.....cum mai trimit iezii in gura lupului!
Nimic din cele pt lucrarea sufletului fara binecuvantarea duhovniclui!!! Din acest motiv aveti ispite, probleme.... citirea psaltirii fara binecuvantarea duhovniclui, fara acoperamantul lui va lasa in mana lui aghiuta care va tranteste la pamant!!!
|