Am parcurs cu atentie intregul topic si am constatat ca doar cativa (arriel, Fiul-Risipitor si partial Zaharia) puncteaza esenta lucrurilor. (La Zaharia nu sunt de acord cu indispensabilitatea canoanelor, intrucat stim bine ca marea majoritate a celor iubiti de Dumnezeu, s-au canonisit cu toata fiinta lor din proprie initiativa. Canoanele impuse, pot fi acceptate sau nu, sufleteste, iar asta depinde de revelatia fiecaruia!).
Cat despre iertatul si ne-uitatul lui Dumnezeu, mi se pare putin cam... puieril. Uneori avem tendinta sa-l personificam pe Dumnezeu ca si cum ar locui la o adresa fixa si si-ar plati lunar toate facturile, taxele si impozitele. Daca Mantuitorul Hristos a locuit candva pe pamant si a ramas in mintea oamenilor ca un Om-Dumnezeu, cu Dumnezeu altfel stau lucrurile si nu cred ca e cazul sa vorbim sub acest aspect.
Se vorbea la un moment dat de "saracii" evrei care au avut de infruntat holocaustul. Dar OMUL uita sau... omite voit un lucru: "Sangele si moartea acestuia (adica a Mantuitorului), asupra noastra si a copiilor nostri!" Este blestemul pe care ei si l-au adus, nu Dumnezeu. Dar sa zicem ca a fost un moment de nebunie si de "orbire". Cine nu stie ca, din nestiinta, mandrie sau ignoranta, poti lua decizii care nu sunt tocmai corecte. Daca te redresezi pe parcurs si iti pare rau, pana si propriul tau blestem se dizolva. Dar evreii nu s-au dezis niciodata de faptele lor. Ba mai rau chiar: pana si acum, la baza celor mai multe nenorociri la nivel global, stau tot evreii care, prin faptul ca detin monopolul si puterea mondiala provoaca intrigi pe orice treapta sociala, pentru a-si vinde armamentul, medicamentele, sau pentru a zadarnici planurile altora de a prospera...
Ce face Dumnezeu? Pai eu cred ca... joaca sah cu ei. Adica ii lasa sa cada singuri in propriile capcane pe care le urzesc altora. Noi... nici macar pioni nu ne putem numi. Suntem nisipul miscator prin care "piesele in negru" vor fi inghitite ca de obicei, intr-o zi, si nu vom putea zice decat: "Saracii de ei!... Cum de ingaduie Dumnezeu una ca asta!". De parca Dumnezeu i-ar indemna sa joace cu piesele negre!!!
|