View Single Post
Vechi 30.11.2010, 12:32:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Sa va impartasesc din vasta mea experienta de 'exemplu formator'. ;-)
Ieri, aveam o clasa ce care am mai povestit pe forum, formata din trei tineri desteptuti dar fara nici un chef de munca. Dar deh, sunt la cursul meu.
Unul din baieti care este mai rau si-a batut joc de mine ca 'ma imbrac ca in alte impuri, ca in timpul razboiului mondial (banuiesc ca pt el asta inseamna ceva ca 'metusalemic'). (Purtam peste un fel de pullover un fel de jacheta lunga, fara maneci, cu o forma mai ciudata, pe care in general lumea o gaseste interesanta si eleganta).
Si ca in general sunt o uratenie si ce caut la scoala imbracata asa sau altfel, mai bine stateam acasa.

(In paranteza, trebuie sa spun ca la scoala asta, formata numai din baieti, insultele sunt de putine feluri: pentru barbati: ai .... mica sau esti virgin sau pederast, si pentru femei: esti urata, sau esti c... Deci, de fapt, nu ma afecteaza acest comentariu decat pentru ca respectivul a vrut pur si simplu sa ma jigneasca cu ceva ca sa treaca timpul mai repede)

Tot la scoala asta am avut si alte experiente asemanatoare. In general: Doamna, va imbracati mereu la fel (pentru ca am indraznit sa port de mai multe ori la acelasi curs aceeasi jacheta); doamna, cu cat ati cumparat bluza aia, cu 5 euro de la talcioc?

Altele, mai 'pozitive': aaa, Doamna, sunteti sic, va invit la o cafea, veniti?

Acum, mai serios vorbind: din experienta mea, adolescentii sunt foarte atenti la imbracaminte, foarte snobi. Gasesc imediat prilejul sa dispretuiasca un profesor daca li se pare ca se imbraca neingrijit sau ieftin; sau fara eleganta (pentru femei mai ales). Ca sa te respecte, trebuie sa ai cum spunea Dorina mai sus o anume eleganta, un anume stil. Pe de alta parte, cred ca nu ar trebui sa incercam sa corespundem snobismului lor, ci sa ii invatam ca imbracamintea poate fi si o exprimare a personalitatii; si ca nu ea este esentialul, ci omul din ea.Eu cred ca stilul nostru de imbracaminte ar trebui sa fie 'al nostru'; sa fim noi insine si in felul de a ne imbraca, sa nu fim snobi. Cred ca si asta trebuie sa ii invatam pe elevii nostrii: sa fie ei insisi, sa fie sinceri, sa nu joace un personaj, sa nu fie ipocriti si snobi, sa nu se lase influentati de oricine.

Sa nu fim provocatori, bineinteles, dar nici exagerat de sobri.

Nu vad de ce nu ne-am imbraca in pantaloni. Toate femeile se imbraca in pantaloni aici, in occident, cel putin, dar banuiesc ca si in Romania. Daca ni se potriveste, de ce nu? Nu mai este de mult o imbracaminte provocatoare.