Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Aceasta nu e o problemă simplă ce lesne e de aruncat în cârca altora recte a NP, ci o chestiune de profundă meditație și interogare cu înfiorare ca cea a ucenicilor de pe vremuri: "Nu cumva eu sunt, Doamne?" (Mat.26,22)
E simplu și totuși dificil să judeci o confesiune după roadele membrilor ei. Ce lot reprezentativ să alegi? Căci după majoritate nu te poți lua, ar fi net defavorabilă pentru ortodoxie o asemenea reprezentare (conform statisticilor din surse ortodoxe, procentul practicanților e descurajant de mic).
Și atunci cel mai corect e să judecăm după dogmă/învățătură/crez și anume, în ce măsură aceasta reflectă învățătura hristică și apostolică. Cred că sunteți de acord cu asemenea metodologie...
|
Este simplu a judeca sau compara roadele bisericilor. Roadele bisericii mele (cea catolica), multe sa putine, exista. Roadele bisericilor protestante sint zero. Deci compar ceva cu nimic; iarasi simplu. Nu am auzit de nici un reprezentatnt al bisericilor protestante, sau sectelor, care sa fi vindecat orbi, paralitici, sa fi scos demoni sau chiar sa fi inviat morti. Isus a spus clar ca lucruri mai mari decit cele pe care le-a facut El vor fi facute de cei care Il vor urma :"Vă spun că, într-adevăr, cel care crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu - și va face lucrări mai mari, pentru că Eu mă duc la Tatăl"-Ioan 14.12. Deci atita vreme cit nimeni dintre voi nu face sau nu a facut ceea ce a spus Isus, inseamna ca ceea ce propovaduiti voi indreapta oamenii pe drumuri gresite. Credinta voastra e stearpa, pentru ca nu aduce roade. Isus nu ne-a lasat o invatatura dificila, in care pentru a intelege biblia ar trebui sa devenim doctori in lingvistica si cunoscatori de ebraica sau greaca veche. Invatatura lui Isus e simpla: credem, speram, iubim; iar daca avem dubii verificam roadele.