View Single Post
Vechi 28.11.2010, 09:52:38
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Raspund deocamdata la aceatsa prima parte
Nu mi-am propus [încă] să fac un inventar al tuturor întrebărilor la care personajul colectiv al ortodoxiei de pe acest forum nu a reușit să răspundă, evitându-le diplomatic, ori fluturând războinic iataganul contra-topicelor (aici doctorul-cu-nume-predestinat-Dumnezeu-să-l-ferească!- îmi va replica că nu-i iatagan, ci sabia ortodoxă a lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Îl temperez de la început- sabia cu pricina e la turci, dânsul folosește doar ce a mai rămas: un iatagan de recuzită) ce vor sfârși inevitabil la recycle bin. Iar întrebările acestea nu vizează probleme marginale, ci țin de însăși esența ortodoxiei! Poate se va ocupa cineva și de asta, deși nu cred că postarea respectivă va sta pe forum mai mult de 2-3 ore. Va avea cineva grijă să șteargă urgent acele întrebări grave și stânjenitoare.

Citat:
Cum vedeti dv o scriptura in care sa fi fost pomenita explicit Liturghia?
Foarte normală și logică în condițiile în care creștinul ortodox consideră Liturghia și participarea la ea absolut necesară primirii harului și implicit a mântuirii.

Citat:
Oare nu ar fi sunat ca o regula,asa cum tocmai fusesera ingropate regulile din VT?
Oare nu asta era crestinismul,moartea Legii celei vechi?
Atenție, noi discutăm aici de NT și de Noul Legământ - cel care chipurile ar cuprinde Liturghia, icoanele, moaștele, parastasele și câte și mai câte- despre care NT nu scoate un singur cuvințel!

Citat:
Liturghia este un ajutor,o taina soptita la ureche,:"Eu sunt langa voi,pana la sfarsitul veacurilor" Singurele reguli transmise de ap Pavel au fost sa murim pacatului si sa inviem in Hristos,si ca totul sa se petreaca in buna oranduiala.
Eu nu zic ca voi sunteti condmanati ca nu intelegeti Liturghia ca impartasire cu trupul lui Hrisots si nu ca o reamintire a jertfei sale. Nu aceasta e criteriul dupa care sunteti acceptati sau respinsi,si de aceea nici nu a fost fixata ca o regula.Regula pentru toti oamenii,vor fi faptele lor.
Tot ce zic ,este ca nu puteti aduce roada cea buna fara Liturghie si fara har.
Nu puteti naste desavarsirea,sfintenia,omorarea pacatelor,fara Liturghie si fara har.
Constat cu surprindere o inovație în crezul ortodox - dacă am înțeles eu bine: o încercare de a substitui lucrarea Duhului Sfânt cu aceea a Liturghiei. E posibil așa ceva?

Citat:
Aveti doar sansa Cuvantului lui Dumnezeu,dar cine dintre voi nu s-a maniat,cine dintre voi nu a privit la o femee ?Pentru aceasta a-ti si fost judecati ca unii care nu tineti Cuvantul .Caci cuvantul,fara har,e imposibil de tinut.
Aici sunt de acord cu dvs. Așa este. Și noi suntem păcătoși și avem nevoie de harul (mila, iertarea) lui Dumnezeu. Am dat în paranteză o definiție laconică și desigur incompletă a harului.

Aștept cu interes dezlegare celorlalte enigme (din partea dvs., căci cu doctorul vedeți că nu prea am dialoguri).
Reply With Quote