Subiect: Despre rasism...
View Single Post
Vechi 27.11.2010, 10:43:15
timeea89 timeea89 is offline
Member

Data înregistrării: 13.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Nu e nici o discriminare să spui că anumite grupuri sociale sunt oameni murdari și răi și să te ferești de ei. La fel și noi românii avem defectele noastre pe care trebuie să le dăm în vileag, nu să le protejăm.
Nu va dati seama ca pentru unii cele ce scrieti ne doare, ne doare pentru aproapele nostru, pentru nedreptate.

Noroc cu descoperirea ADN-ulu ca altfel am fi crezut inca in teoria lu' Darwin, am fi crezut ca sunt rase mai evoluate si altele mai putin evoluate.
Cica unele grupuri sociale sunt murdare si rele. Din ce cauza? Daca nu ti s-ar da de munca pentru ca esti tigan, ce ai face ca sa mananci tu si familia ta? N-ar ramane decat sa furi. Daca zi de zi ti se zice ca esti rau, ce faci? La un moment dat te comporti ca un om rau. Daca ai fi zi de zi respins, tu ai zice "voi ma respingeti dar eu va iubesc"? Nu, iti spun eu, ai reactiona violent! Si uite asa nu mai stim care e cauza si care e efectu'. Dar sa fiti siguri ca fiecare dintre noi e vinovat pentru aceste efecte. Pe tigani ii credem asa si pe dincolo de ce ? Pentru ca au fost nomazi, si , normal, ne era frica de nomazi, pentru ca nu ii cunosteam. Te uiti la unu si zici, "uite fura, pai d-ai fura, nu vezi ca are pielea maronie", dar daca te gandesti mai bine ai vazut si cu pielea alba ca fura, atatia, dar nu ai fost atent pentru ca aveau pielea alba!

Apoi, pentru Smila1, cine a zis ca trebuie sa te casatoresti cu un strain ca sa nu fii rasist? E vorba de a trai in pace cu ei, fara a-i stigmatiza, fara a le pune etichete.
Si inca ceva, cum se face ca tocmai tu care traiesti intr-o tara straina sa militezi aici pentru "apararea impotriva contropitorilor"? E culmea dar si studiile arata ca cei care au suferit o nedreptatea, discriminare, etc. sunt primii care mai apoi, odata restabiliti, odata la putere fac aceeasi nedreptatea care li s-a facut lor. Si ca sa nu zici ca te invinovatesc de ceva, o sa va spun un pacat de-al meu. Eu cand trec pe langa oameni pe care ii vad in putere dar care cersesc ma apuca nervii. Dar daca ma gandesc mai bine, cand am ajuns in strainatate, pana a fi eu pe bancile facultatii era sa dorm pe strada, daca nu gaseam oameni milosi care sa ma adaposteasca, total dezinteresat, doar pentru ca vroiau sa ma ajute. Imi aduc aminte, ca un om al strazii a cerut gazdei mele sa-i adaposteasca o noapte, si el a raspuns "imi pare rau, adapostesc deja pe cineva care nu are unde sa doarma". Da, in acel moment eram exact ca acel om al strazii. Nu era nicio diferenta!!!!

Si inca ceva, tot din exemplul personal. La mine in familie, eu am fost vazuta mereu ca aia buna, cuminte,ascultatoare, care invata, bla bla bla, iar fratele meu, lasat de mama la bunica la tara a fost vazut de ala rau, oaia neagra. Acum de ce s-o mira mama daca fratele meu incepe sa-i confirme asteptarile? Cand esti incurajat, cand primesti aprecieri pozitive, dresti sa le mentii, deci chiar devii asa cum esti vazut.

Un alt exemplu, in liceu cand am ajuns o profesoara mi-a zis ca sunt buna la franceza, la examenul de intrare la intensiv franceza am fost prima pe lista. 4 ani mai tarziu, mi-a zis ca nu stiam nimic (ceea ce e adevarat, confirm) dar ca trebuia sa ma impulsioneze, asa ca a decis sa faca "ca si cum" as fi fost buna. Si uite asa, acum sunt bilingva. As fi renuntat demult daca imi spunea realitatea.
Reply With Quote