Citat:
În prealabil postat de coralina
Mi-a venit ideea mai tarziu, poate exact partea pe care am subliniat-o este problema, faptul ca el nu-si dorea acel lucru. Adevarul este ca filmele documentare inveti sa le apreciezi cu timpul (pe masura ce inaintezi in varsta si pe masura ce acumulezi cunostinte pe care uneori doresti sa le aprofundezi). Unui copil orice documentar i se va parea insipid si anost.
Am alte doua exemple ilustrative (zic eu) vizavi de impactul anumitor productii tv (in cazul acesta filmele) asupra omului in formare.
Copiilor li se preda la istorie despre Hitler; ce-a insemnat el pentru umanitate, cat de nefaste sunt teoriile lansate de el, etc. Copiii vor fi mai mult ca sigur interesati si nu prea de acest subiect, ei nerealizand proportiile dramei umane cauzate de acest lider politic si respectiv eforturile pe care noi toti trebuie sa le facem ca sa nu se mai ajunga vreodata la un al doilea Holocaust.
Daca acestor copii (fireste, de varsta potrivita [eu nu mai stiu in ce clasa se preda acest lucru la scoala]) li s-ar recomanda filmul "Lista lui Schindler" ca suport vizual al celor invatate, sunt sigura ca vor fi toti patrunsi de adevarata esenta a acestei lectii de istorie. Si filmul "Pianistul" reprezinta un bun reper in acest sens.
Daca in cadrul lectiei de anatomie (?) se face referire la boala denumita SIDA si copiilor li se explica efectele dezastruoase pe care ea le poate avea asupra omului, un mai mare impact educational (in sensul de invatare si respectiv retinere de catre elevi) ar fi atins prin vizionarea unor filmulete in care sunt surprinse variile stadii din evolutia acestei boli la o persoana concreta.
Una e sa citesti dintr-o carte: SIDA e boala care se contacteaza prin, bla bla bla... alta e sa vezi concret cum se poate manifesta ea. Caz in care te vei pazi cu mai mare strasnicie sa nu o capeti!
Se spune intotdeauna ca anumite lucruri ti se imprima pur si simplu pe retina - atat de mare este impactul vizual asupra creierelor noastre. Nu am auzit o expresie similara care sa redea efectul de lunga al unei carti citite asupra unei persoane. Asadar nu vad nici un motiv pentru care sa nu utilizam mass media in dezvoltarea noastra ca oameni.
|
Nu-mi oblig copilul sa priveasca nimic. A privit doua documentare pe care in prealabil le vizionase la scoala, la cererea lui.
Apoi i-am pus intrebari din ce a urmarit.. dezastru!
Nu stiu daca ai idee de capacitatea de absortie a informatiei pe care o au copiii. De ex. aseara mi-a spus care este originea numelor zilelor saptamanii.. desi aceasta informatie i-am servit-o acum un an intr-o doara (si in plus NU stie legende despre zei, ca sa aibe de ce sa "agate" informatia). Si am multe exemple similare.
Prin comparatie, ceea ce a retinut din documentare este zero (adica f putin), desi i-a placut sa priveasca.
In plus, dupa privirea documentarelor (sau in fine, alte filme) asocierile pe care le face sunt aiuristice (pt ca din informatia nesistematizata nu are capacitatea sa extraga singur esentialul). Ca exemplu, poate retine ca paianjenul nu este insecta, dar nu va sti sa explice de ce etc. Deci retine informatii disparate pe care el leconsidera la fel de importante (desi unele sunt situationale, exceptii etc).