Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 23.11.2010, 19:51:43
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca observi exact asta am spus si eu in cateva mesaje. Am constatat din discutiile cu mai multi catolici ca aproape niciunul nu cunoaste ce inseamna de fapt Filioque, din perspectiva catolica, nu ortodoxa. Asa spune si catehismul catolica, si Fer. Augustin, ca Duhul purcede de la Tatal si Fiul ca dintr-un singur principiu. Mai pe scurt, sunt doua posibilitati. Ori purcederea nu e o insusire personala, ipostatica, ci comuna, si atunci ar insemna ca e comuna si Sfantului Duh (o aburditate). Ori, daca purcederea nu e o insusire comuna, atunci Tatal si Fiul sunt o singura Persoana (modalism sau sabelianism).
Latinii au încercat să treacă peste astfel de probleme spunând că totuși Duhul Sfânt are în realitate două principii cauzale, anume Tatăl și Fiul, dar că Duhul Sfânt ar purcede din Amândoi ca și cum ar purcede dintr-un singur principiu. La început am înțeles greșit însă mi-am dat seama că ei nu pretind de fapt că Duhul ar purcede dintr-un singur principiu cauzal, ci din două dar ca și cum ar fi de fapt doar dintr-unul singur.
Reply With Quote