Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu ce ocazie a cerut BC "credincioșilor să nu aibe logică, să creadă fără să cerceteze" ? Dacă aveți amabilitatea, vă rog să produceți titlul documentului și anul apariției.
Dacă nu puteți și veți ajunge la concluzia că așa un document, de fapt, nu există, niciodată nu este târziu să recunoașteți că ați fost indus în eroare și că iarăși ați răspândit o aiureală despre BC, dintre acelea pe care vă învață câte un pseudocălugăr Varzuvie de pe la câte un Petru Vodă sau Esfigmenou.
|
Fiind doua conferinte pe aceesi tema, am dat un raspuns mai detaliat pe cealalta conferinta. Il scriu si aici. Adaugati aici si dezabaterea despre Filioque. Observati ca eu spun despre BC in sensul ierarhiei, nu despre credinciosii catolici, majoritate din ei cu bune intentii.
Asadar, daca un papa e eretic inseamna ca nu e infailibil in materie de credinta si morala. Cum ar putea fi si eretic si infailibil?
De fapt am si demonstrat ca nu exista infailbilitate papala, din cauza Sinodului din 879-880. BC stia asta si a ascuns deliberat ce s-a intamplat la acel sinod. Si desi s-a aratat adevarul in perioada interbelica, BC se face in continuare ca nu stie nimic, numarand sinodul anulat din 869-870 ca al VIII-lea sinod ecumenic.
Iata cum vede un sfant catolic primatul: Cardinalul Bellarmine, proclamat „sfânt” de către Biserica Catolică, zice următoarele într-un mod foarte firesc:
„Dacă Papa într-o bună zi impune păcatul și interzice virtutea, Biserica este datoare să creadă că păcatul este bun, iar virtutea este rea și vătămătoare”.
Si chiar asta s-a si intamplat cu cruciadele si inchizitia. Practic BC le ia credinciosilor liberul arbitru si posibilitatea de a cerceta. Si noi ortodocsii credem ceea ce a stabilit Biserica, dar pentru ca vedem ca toata invatatura e buna si nu exista nicio contradictie. In schimb putem sa-i criticam pe ierarhi daca gresesc. Si nu s-a intamplat de putine ori, chiar patriarhi la Constantinopol au fost eretici. Sau in cazul semnarii trecerii la catolicism de la Florenta.