Citat:
În prealabil postat de Doriana
Eh, aici nu ai gandit inainte de a vorbi. Daca Dumnezeu interzice inchinarea la orice altceva afara de El, sub pedeapsa cu moartea, tu imi spui ca prin asta marturisesti evanghelia? Fratii tai au fost mai diplomati si au numit-o "cinstire", dar tu ai zis-o de-a dreptul.
|
"Deosebirea radicala si esentiala intre idol si icoana sta in faptul ca idolul e reprezentarea confectionata a fortelor imanente ale naturii. Omul insusi e conceput ca fiind cu totul stapanit de ele sau incadrat in ele, chiar daca sta pe treapta cea mai inalta in cadrul naturii care le totalizeaza. Idolul nu e un mijloc prin care inchinatorul transcende (trece peste) natura fatala, in care este el insusi incadrat. Idolul este concluzia religioasa a conceptiei panteiste, careia Spinoza i-a dat ex*presia cea mai pregnanta in formula : Deus sive natura.
Icoana dimpotriva, este semnul realitatii transcendente a lui Dum*nezeu, cea mai presus de natura. Ea exprima credinta ca Deus est super natura. Icoana il ajuta pe inchinator sa implineasca actul unei trans*cendente a naturii. La baza icoanei sta credinta intr-un plan mai pre*sus de natura si vointa de a trece peste natura, de a intra in legatura cu transcendenta divina. Icoana nu identifica planul naturii cu planul divin, ci le deosebeste cu desavarsire. Inchinatorul icoanei se refera totdeauna la o realitate de dincolo de icoana. Inchinarea adusa icoanei "trece" la prototipul zugravit in ea. Aceasta nu e "trecere" de la idolul vazut la o forta vie a naturii tot vazuta, ci o trecere din planul
vazut in cel nevazut, din planul naturii si al lumii create in cel mai presus de natura.
"Prototipul" icoanei nu face parte din planul experientei naturale a inchinatorului, ci din planul transcendent naturii sesizate prin simt. Icoana reda realitatea dumnezeiasca, care e spirituala. Icoana cere re*ferirea inchinatorului la prototipul
dumnezeiesc sau la Sfantul plin de dumnezeirea transcendenta, negraita, tainica, nesesizabila prin sim*turi. Icoana e o fereastra sesizabila a lumii spre ceea ce e mai presus de lume, pe cand idolul e un zid care inchide in lumea aceasta. Idolul, fiind confectionat din aceeasi substanta universala a naturii materiale, poate fi identificat uneori cu zeul insusi, pe cand icoana redand o reali*tate spirituala nu poate fi identificata ca acea realitate."
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...dol-68866.html