Un exemplu de conducere sinodală a Bisericii este cel al Sinodului I Ecumenic de la Niceea din 325. La acest Sinod, care a dezbătut și combătut, printre altele, problema ereziei ariane, se vede și din expresia Simbolului de credință precum și din alte texte deciziile luate în Sfântul și Marele Sinod al Episcopilor. Simbolul de credință de la Niceea se referă la credința comună a episcopilor adunați la Niceea în Marele și Sfântul Sinod, credință care a devenit canonică pentru întreaga Biserică. Bineînțeles că la Niceea Crezul nu aduce o nouă "revelație" însă aduce lămuriri pentru a combate erezia ariană și pentru a stabili care este canonul în materie de credința referitoare la dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu.
Un alt aspect interesant este prezent în canoanele de la acest prim Sinod Ecumenic, și anume canonul 6:
The ancient customs of Egypt, Libya and Pentapolis shall be maintained, according to which the bishop of Alexandria has authority over all these places since a similar custom exists with reference to the bishop of Rome. Similarly in Antioch and the other provinces the prerogatives of the churches are to be preserved. In general the following principle is evident: if anyone is made bishop without the consent of the metropolitan, this great synod determines that such a one shall not be a bishop. If however two or three by reason of personal rivalry dissent from the common vote of all, provided it is reasonable and in accordance with the church's canon, the vote of the majority shall prevail.
în traducere românească
Să se ție obiceiurile cele vechi, cele din Egipt și din Libia și din Pentapole, așa încât episcopul din Alexandria să aibă stăpânire peste toate acestea, pentru că acest este și obiceiul episcopului Romei. De asemenea și în Antiohia și-n alte eparhii (provincii) să li se păstreze Bisericilor întâietățile (privilegiile). Este apoi cu totul învederat lucrul acela, că dacă cineva ar deveni episcop fără încuviințarea mitropolitului, marele sinod a hotărât că unul ca acesta nu se cade să fie episcop. Iar dacă alegerii comune tuturor, fiind ea (cu temei) bine întemeiată și după canonul bisericesc, i s-ar împotrivi doi sau trei din vrajbă (pizmă) proprie, să aibă tărie votul (hotărârea) celor mai mulți.
canon din care se poate vedea foarte clar că Episcopul Romei nu avea putere sau jurisdicție universală, totală sau absolută asupra Bisericii, ci avea o jurisdicție sau stăpânire limitată și anume asupra teritoriilor probabil din vestul european. Însă deși Episcopul Romei este dat să zicem ca exemplu sau ca model, ceea ce reiese în mod evident este faptul că nu avea jurisdicție universală asupra Bisericii, ci avea o putere sau jurisdicție limitată. Așa cum Episcopul Romei avea jurisdicție asupra unei anumite părți, tot așa și Episcopul Alexandriei avea și trebuia să aibă (conform canonului) jurisdicție sau stăpânire asupra unor teritorii, printre care Egipt, Libia, Pentapole.
Last edited by doctor_faustus; 20.11.2010 at 15:39:54.
|