Citat:
În prealabil postat de Doriana
Ce cred eu nu prea conteaza. Problema este ce crede Dumnezeu. El a interzis inchinarea la altcineva/altceva afara de El. Faptul ca nu moare nimeni nu inseamna ca face si bine. Azi este inca har si Dumnezeu inca rabda. Acum, fiecare sa se autoanalizeze cu sinceritate si sa dea el insusi socoteala inaintea lui Dumnezeu daca ceea ce face este dar o simpla cinstire sau este o inchinare in toata regula.
|
Pt. a nu confunda cu obstinatie termenii, un mic refresh: cei 4 termeni distincti:
1.adorare ( in lb. greaca - latria) –se cuvine Numai si Numai lui Dumnezeu
2. inchinare (gr.proskinesis) - se cuvine NUMAI SI NUMAI lui Dumnezeu
3. venerare, cinstire ( gr. doulia) - cinstirea acordata sfintilor, icoanelor, scripturii, sfintei cruci, moastelor.
4. supravenerare sau preacinstire ( gr. hyperdoulia) - cinstirea acordata Maicii Domnului.
draga doriana, de vreme ce Dumnezeu face minuni prin icoane, El sigur nu are probleme de semantica, El se uita la sufletul nostru.
Ca sa nu ne certam inutil pe cuvinte, in fata unei icoane a lui Hristos, corect ar fi sa zicem ceva de genul: ne inchinam doar Dumnezeului nevazut-devenit vazut, al carui chip il avem in fata pe acest suport material de lemn (sau in biserica pe pereti), iar acestui obiect de lemn pictat ii acord doar respect si cinste (greaca –doulia) pt. ca nu obiectul material in sine e cel care imi ajuta, ci Hristos prin Harul Lui, care trece prin materie.
Iar in cazul unei icoane a Maicii Domnului, ca sa nu fie loc de eroare, corect ar fi asa: ne inchinam doar Dumnezeului celui neincaput care a binevoit sa incapa in pantecele celei mai apropiate colaboratoare a Lui, iar Ea, devenind Palat al Sf. Duh s-a impregnat pe veci de harul Celui pe care L-a purtat si pe care ni-l transmite si noua celor ce o preacinstim.
be blessed