Citat:
În prealabil postat de crestinOrtodoxa
Nu te inchini materialului din care-i facuta icoana, ci celui/celei reprezentat in ea.
|
Nici evreii din pustie nu s-au închinat materialului din care era făcut vițelul de aur, ci Celui ce i-a scos din Egipt (Ieșirea 32,4), iar Acesta nu era altul decât Domnul Dumnezeu - toți evreii fiind martori oculari la măreața eliberare operată de El. Nu degeaba a interzis Dumnezeu prin porunca a II-a reprezentarea Lui și închinarea la aceste reprezentări. Același lucru îl poruncește și astăzi: nu-ți fă reprezentări și nu te închina la ele!
Citat:
Si ne inchinam efectiv doar Sfintei Treimi. Pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh ii slavim ca pe ce sunt-stapanii lumii/universului.
|
Vă contraziceți singură, spunând "
efectiv" și admițând niște intermediari în procesul închinării (icoane, sfinți, moaște), ba mai și contraziceți Scriptura și pe Iisus care zice:
"
Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (
Ioan 4,24)
Dumnezeu este Duh nu materie, iar închinarea trebuie să I se aducă
în duh, nu în obiecte.
Citat:
Nu stiu daca ai observat, dar la tot restul sfintilor ne rugam cu rugaciuni gen "roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, Sfinte, placut al lui Dumnezeu, care prin nevointele tale ai capatat indrazneala la Stapanul."
Si ingerilor la fel ne rugam- ei sunt slujitorii Domnului doar...
|
Eu am observat, dar se pare că dumneata n-ai observat poziția Sfintelor Scripturi vis a vis de închinarea la/prin sfinți și îngeri. Este o lipsă de respect față de Dumnezeu să I te adresezi prin intermediul altcuiva (plus că sfinții respectivi nu sunt de față, fiind morți) ca și cum am avea nevoie de "pile" și proptele.