Citat:
În prealabil postat de anna21
De la prima impartasanie mie mi s-a cerut sa folosesc indreptar, sa postesc,sa fac lista etc...
Dar cand am venit in Romania, eu am fost uimita de fiecare data.. nu ca vreau neaparat sa critic pe cineva, dar am vazut ca spovedania tine in general 10 minute (sau mai putin), curg oamenii pe banda rulanta, li se pun 2-3 intrebari etc.. Eram singura cu lista de fiecare data.
(Si nu dau vina nici pe preoti, care intotdeauna au fost atenti, mi-au dat sfaturi folositoare etc... ci cred ca oamenii sunt nestiutori)
NU cred ca trebuie sa insistam ca oamenii sa se impartaseasca des.
Ci sa citeasca indreptare de spovedanie, macar si sa se spovedeasca real.
|
Anna21, sa stii ca si parintele meu, macar ca e preot de mir si inca tanar, tine sa spovedeasca omul cat trebuie, sa isi scrie pacatele pe lista, dupa indreptar, sa tina toate posturile, femeia sa poarte batic in biserica si fusta... Adica nu trebuie sa ii bagi in aceeasi oala pe toti, fiecare om are nevointele lui si o cruce personala de dus, care de cele mai multe ori nu este vizibila pentru cei din jur. Pe de alta parte, din ce am citit, tu si Florin aveti alte criterii pentru a defini normalitatea si de aici neintelegerea.
On topic, fiecare trebuie sa facem ascultare de duhovnic. E foarte bine daca unii asculta, impartasindu-se sapatamanal (desi si mie personal mi se pare ciudat) si daca altii asculta, impartasindu-se in posturi si cu o pregatire stricta. Nu ne certam cu duhovnicii nimanui. Fireste, si mie mi se pare foarte ciudat sa pledam aici pe forum pentru impartasania saptamanala, in defavoarea spovedaniei si a postului.Mai bine am pleda pentru ca fiecare sa isi vada de pacatele lui si sa faca cum i se spune.