10.11.2010, 13:08:24
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de Fani71
Reiau o intrebare a Annei: 'omul modern ce cruce are?'
Omul din vechime, dinainte de epoca industriala sa zicem, avea alte cruci: munca fizica grea, mai putine posibilitati de distractie (insa sa nu uitam ca avea hore, claci, sarbatori diverse si el), boli care nu se vindecau usor si care duceau la moarte mai des ca acum, saracie, etc.
Insa si noi avem crucile noastre: viata moderna este stresanta, ni se cere mereu sa ne ocupam de tot felul de lucruri, sa muncim departe de casa, adesea, avem si noi boli si necazuri (au aparut boli noi, de altfel)
Nu mai avem familia aproape ca altadata, putem suferi de singuratate.
Suntem bombardati cu informatii, trebuie mereu sa alegem, sa luam hotariri, sa discernem. De unde altadata omul obisnuit avea prea putine lucruri in casa, astazi este innecat de lucruri - uitati-va numai cata maculatura intra zilnic in cutia de scrisori, cate formulare se aduna in dosare, cate obiecte ne umplu camarile. Suntem, da, prea bogati. Dar asta devine o povara: daca vrei sa iti simplifici viata (aici mi-a placut ce spune p. Arsenie Boca, cand ne sfatuieste sa ne simplificam viata ca sa putem sa ne ocupam de copii cum trebuie), trebuie sa faci un efort ascetic zilnic. Poate este mai usor sa fii crestin in zilele noastre. Dumnezeu nu ne judeca dupa un standard absolut, ci dupa ce am facut cu talantii pe care ii avem.
Un duhovnic bun isi da seama de aceste lucruri si il ia pe om acolo unde se afla.
|
EXACT aceleasi idei vroiam sa scriu si eu cu referire la crucea omului modern. :) Ma bucur ca suntem in acelasi gand.
As adauga si chimicalele pe care vrand-nevrand le mancam (E-urile din produsele alimentare), poluarea din aer, stresul terminarii resurselor naturale ale plantei (care nu e putin lucru)...