View Single Post
Vechi 09.11.2010, 12:09:20
clementia's Avatar
clementia clementia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.01.2009
Locație: Transilvania
Religia: Ortodox
Implicit ...pedepsele dupa canoane..

http://www.crestinortodox.ro/drept-b...sti-69954.html

"Astfel, in calitate de crestini ortodocsi datoram ascultare ierarhiei bisericesti, potrivit cuvintelor Mantuitorului "Cine asculta de voi, de Mine asculta" (Matei XVIII, 17). "

.................................................. .................................................. ...............................................

DESPRE PACATUL SINUCIDERII
În Pravila de la Govora din anul 1640, se spune: "Cine se va ucide singur de bună voie, acestuia să nu i se cânte nici să i se facă pomenirea lui niciodată, iar de va cădea fără voia lui, și va muri, acestuia să i se cânte și să i se facă pomeniri." (glava 40)
"Orice om de voia lui de se va arunca pe sine dintr-un loc înalt jos și va muri, sau într-o apă, sau dintr-o piatră, sau se va junghia pe sine însuși, sau în orice fel de moarte, sau cu o funie se va spânzura; unul ca acela să nu se îngroape ca creștin, nici să-l prohodească, ci să-l lepede pe dânsul ca pe un spurcat. Iar de va fi făcut aceasta pentru Dumnezeu să nu se cruțe, fiindcă niște bunătăți ca acelea și fel de moarte n-a învățat Dumnezeu pe nimenea ". (glava 143)
Pe baza acestor dispoziții canonice și legale s-a înradacinat practica bisericească conform căreia sinucigașilor să nu li se săvârșească slujba înmormântării ca și cele ale soroace lor de pomenire. În cazul în care cineva s-a sinucis, preotul merge doar la groapă, care de obicei se sapă într-o margine a cimitirului, nu la rând cu ceilalți parohieni, și aici săvârșește doar un trisaghion (cântă „Sfinte Dumnezeule” de 3 ori). Această practică se aplică în toată Biserica noastră și asupra ei Sfântul Sinod nu a mai luat vreo hotărâre, având la bază o dispoziție canonică, dar din păcate ea nu este menționată în Panihidă sau Molitfelnice ori Agheasmatare (Panihida, Molitfelnicul și Agheasmatarul sunt cărțile care cuprind slujba înmormântării). ........... ......... ...........
În completarea acestui canon, Îndreptarea Legii din anul 1652 se spune: "Sinucigașul de bună voie nu trebuie să fie slujit SAU POMENIT la vreo slujbă, căci și-a dat sufletul satanei ca și luda Iscarioteanul. Cel ce s-a sinucis fiind bolnav și ieșit din minți poate fi slujit. Sinucigașul care s-a omorât din frica de oameni, sau de persecuții, sau de boală care nu i-a atins mintea, acela nu poate fi pomenit." (cap. 250) Când avem cazuri de sinucidere cu bună știință, atunci ne conformăm întru totul practicii îndătinate în Biserica Ortodoxă de a nu acorda asistență religioasă celor din această categorie. Aceasta, pentru că o asemenea faptă, de a-și lua singur viața, presupune o atitudine potrivnică lui Dumnezeu.( Te impotrivesti voii lui Dumnezeu?) ..........

“Iar de basmele cele lumesti si babesti , fereste-te si desprinde-te, cu dreapta credinta” (1 Timotei 4;7)

Copiat din : Superstii si credinte false,conceptii care nu au legatura cu credinta, practici inventate si teologie babeasca.AM ÎNCERCAT SĂ ADUN AICI TOATE ÎNTREBĂRILE CARE MI LE-AU PUS CREȘTINII, CÂT ȘI MAI ALES NIMICURILE ȚINUTE DE CĂTRE EI CA FIIND LUCRURI MARI.
ACEASTĂ PAGINĂ SE COMPLETEAZĂ PE MĂSURĂ CE MAI AJUNG LA URECHILE MELE DIFERITE SUPERSTIȚII ȘI PE MĂSURĂ CE MAI CONSTAT CĂ NU SE ȘTIU UNELE ÎNVĂȚĂTURI ELEMENTARE PENTRU UN CREȘTIN ORTODOX.
Ultima actualizare a acestei pagini: 06/25/2008
PAROHIA MĂCIN 4, Preot paroh: Istrati Marian Daniel
Sagetile perechilor de ochi ,ca de-obicei, Ah ! Ochii Lui cum semanau cu ochii mei!
Pe scara sufletului meu , M-am intalnit din nou cu Dumnezeu-
El cobora solemn din constiinta mea, Iar eu urcam surazator spre ea."(Minulescu)

Last edited by clementia; 09.11.2010 at 12:20:46.
Reply With Quote