Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14
Nu am știut aceasta deși când am mers duminica în marile orașe la biserică am văzut credincioșii majoritatea ca stăteau în picioare și la Sfânta Evanghelie și la Crez și la Tatăl nostru.
|
Poziția recomandată la citirea Evangheliei este poziția în picioare. Trebuie să fim atenți la indicațiile liturgice ale preotului. Înainte ca preotul (sau diaconul, dacă există) să citească Sf Evanghelie, preotul spune: "Înțelepciune !
Drepți, să ascultăm Sf Evanghelie !"
Însă părerea mea sinceră aspura motivului pentru care laicii din marile orașe nu mai îngenunchează nu este acela că ei ar fi aprofundat cunoștințele de liturgică și tipic bisericesc, ci diminuarea simțului pentru sacru. Altfel, ar îngenunchea la Prefacere, ar face grup de trei mătănii mici la intrarea în biserică, ar face plecăciune mică la auzul cuvintelor Ecteniei: "Pe Preasfânta, curata, preabinecuvântata.." în direcția icoanei împărătești din stânga și plecăciune adâncă la auzul pomenirii numelui Fiului ei către icoana împărătească din dreapta.
Suntem adesea foarte critici cu preoții noștri care se abat de la normele liturgice. Dar mai bine am vedea bârna din ochii noștri. Am vedea atunci cât de des uităm noi să facem ceea ce tipicul și tradiția ne cer să facem în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.