View Single Post
Vechi 07.11.2010, 19:24:56
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Deci totusi niste 'slujbasi' aveti si voi.
Aceasta nu va duce cu gandul ca turma fara pastor nu se poate ?
Bineînțeles că avem slujbași, asta spuneam în postările anterioare. Exact ca în Biserica Primară. Normal că turma e condusă de Păstor, iar sub raport organizațional astăzi (ca și pe vremea apostolilor) sunt valabile cele două principii de organizare creștină: darul spiritual și ordinațiunea Bisericii.

Citat:
Nu negati deci necesitatea preotilor ,doar ca le limitati cumva atributiile.Sunt un fel de fruntasi ai comunitatii,caci fiecare crestin are legatura sa directa cu Dumnezeu.
Vedeți, amândoi suntem tributari unor prejudecăți de care nu putem scăpa: dvs. nu concepeți Biserica fără preoți, eu nu concep Biserica fără modelul principiului comunității și al slujbei. Din aceste discuții, chiar dacă nu vom scăpa de aceste prejudecăți, măcar vom atenua prejudecățile legate de cât de greșit este celălalt. Cred că ar fi un pas înainte ce ar justifica existența acestui sub-forum.

Citat:
Ori mie din Scriptura mi se pare a se distinge alta tendinta,preotia lui Aaron,mijlocirea lui Moise ,ceata Apostolilor care l-au inconjurat in permanenta pe Hristos,Cine cea de Taina la care doar apostolii au fost prezenti,coborarea sf Duh care a inceput cu apostolii,toate acestea nu indica ca Dumnezeu a pus niste mijlocitori,niste ajutoare intre El si noi?
Negreșit așa este cum spuneți, doar că modelul preoției aaronice a fost abolit odată cu Jertfa lui Hristos. Dacă jerfele sângeroase de la templu au fost înlocuite de Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii, și mijlocirea/slujba oficiantă a preotului aaronic a fost înlocuită de mijlocirea și slujba de Mare Preot a Domnului Iisus Hristos în Locașul Ceresc.

Citat:
Intotdeauna ortodoxia include si punctul dv de vedere ,acela al slujbei arhieresti a Mantuitorului,dar mai are unul in plus,acela al ajutorului unor preoti la aceasta slujba.Acest sens strabate cu putere din toata Scriptura,si nu stiu cum de voi l-ati pierdut pe drum.
Modelul preotului mijlocitor-oficiant străbate într-adevăr întreaga Scriptură: în VT inclus în organizarea comunității iudaice, iar în NT transferat cu totul în Cer. Nu putem spune că am pierdut pe drum acest sens. Prin credință îl vedem zilniv activ prin Persoana Marelui nostru Preot.
Reply With Quote