"Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica luminii, intru cantari cinstindu-o, sa o marim!"
Din cand in cand, mai intru pe forum (tot mai rar!) si lacrimez (poate tot virtual) vazand rautatea care iese la iveala din cuvantul scris. Azi am senzatia ca ma adresez "unui protestant ciudat si eretic" sau "unui catolic la fel de ciudat si eretic" sau chiar "unui ortodox de-al meu, ciudat si eretic", cand de fapt ma adresez propriei mele constiinte, care ma mustra ca nu sunt iubitor! Apoi, in zilele urmatoare, incerc sa-mi deformez perceptia despre iubire in asa fel incat acuzatorul meu, constiinta, sa ramana fara dovezi. Crestinul este chemat la o continua ascultare de constiinta proprie, renascuta prin credinta pe care a imbratisat-o, ascultare facuta cu scopul de a se sfintii; daca nu o face, este eretic in fata acesteia! Multi eretici de acest fel mai avem pe forum, iar eu sunt primul dintre ei!
Frate Erethorn, repeta dupa mine aceste cuvinte ale unei cantari catre cea pe care eu o iubesc, cinstindu-o in credinta si nadejde:
"Vrednica esti cu adevarat sa te fericim pe Tine nascatoare de Dumnezeu,
cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru,
ceea ce esti mai cinstita decat heruvinii
si mai marita fara de asemanarea decat serafimii,
care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut,
pe tine cea adevarata nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Nu te chem sa ne impartasim din acelasi potir, al meu sau al tau, nu-i vremea inca, desi (Domnul stie!) tare mult imi doresc sa vina vremea cand vom face aceasta, cand ne vom putea impartasi, frateste, din potirul comun al Duhului si Adevarului Parintelui nostru. Iti fac aceasta cerere pentru a marca, impreuna cu fratia ta, fata de toti, pozitia de oameni ce cinstesc pe Hristos ca pe Domnul si pe maica Sa ca pe Nascatoarea de Dumnezeu.
Sora Miha-anca, rogu-te, canta si fratia ta aceiasi cantare impreuna cu mine si las-o pe Maica cea preasfanta sa se apere de hulitori (de-ar fi ei pe aici), noi trebuie doar sa-i cantam cantare de lauda!
Domnul sa fie cu tine, frate Erethorn, si cu tine sora Miha-anca. Nu va luptati pentru "adevaruri" lumesti, ci fiti iubitori de pace si Domnul vă va vedea atunci ca pe fii Lui si vă va invata pe voi totul, pe caile pe care le stie El.
|