View Single Post
  #8  
Vechi 29.10.2010, 19:04:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Ca regulă generală, este necesar să treacă un timp pentru ca o perspectivă să se așeze asupra vieții unui candidat la beatificare și pentru ca rodul acestei vieți să poată fi apreciat. Acest timp era de 25 de ani (sau 50, nu mai țin minte) potrivit vechilor canoane și este, astăzi, de 5 ani. Sub acest timp este necesară intervenția papei pentru ca un proces de beatificare să fie judecat.

În privința celor care mor din cauze naturale, așa cum a fost Maica Tereza, este necesară dovedirea a cel puțin unui miracol pentru ca să fie acceptată cauza de beatificare. Sunt mai multe reguli, una fiind că miracolul respectiv trebuie să se petreacă după moartea în trup a celui în cauză. Dacă există dispensă papală și dacă miracolul este probat, judecarea dosarului se poate face și înainte de termenul canonic.

În privința martirilor, nu este necesară probarea vreunui miracol (mai bine spus, însuși martirajul se consideră a fi un miracol). Este, însă, necesar să se dovedească faptul că martiriul a avut loc, cu alte cuvinte că acela a fost omorât din ură față de Cristos și de Biserica Sa.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit că toate cheltuielile pentru probatoriul și întregul proces inițial (la nivel de episcopie) revin celor care deschid cauza. S-au văzut dosare de beatificare și de peste 100 de volume. Sunt mărturii de strâns, sunt probe materiale de analizat în laboratoare, astfel încât cheltuielile pot ajunge în ziua de azi la sume de peste 30.000 de euro. Ca să se strângă banii, poate dura.

În sfârșit, mersul unui dosar de beatificare este adesea întârziat de faptul că cei care se ocupă de dosar au și alte atribuții. Nimeni din Biserică nu este "beatificator potrivit fișei postului". Sunt preoți care trebuie să se ocupe de parohiile lor, sunt oameni de știință care trebuie să se ocupe de cercetările lor, etc.

Deocamdată, fericitul Bogdanffy este primul dintr-o serie, care sperăm să cuprindă și pe episcopii martiri greco-catolici, și pe cei romano-catolici din țara noastră. Și, mai ales, pe "marele vagabond apostolic" Vladimir Ghica, pentru a cărui ridicare la cinstea altarelor ne rugăm la fiecare liturghie.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote