View Single Post
Vechi 26.10.2010, 22:42:20
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
BA, ory, din pacate este cazul!
Iata o greseala pe care la tine nu am vazut-o, dar care ma zgarie pe ochi:
voi "a-ti facut" sau "a descoperii". Inteleg daca greselile sunt facute din viteza, dar cum ele se repeta, nu mai e viteza de vina.
Deci, sa o luam babeste; " ati " facut se scrie corect pentru ca reprezinta perfectul compus al verbului " a face ", conjugat la pers. a 3 a plural.
Uneori " ati " se mai scrie tot legat atunci cand exprima adresarea politicoasa ; " dumneavoastra ati facut ..."
" a-ti " se scrie dezlegat atunci cand exprima doua cuvinte ce pot fi dezlegate fara sa-si piarda sensul rational, ex; " a-ti da ochii peste cap ", se poate inlocui cu " a iti "...( pronume reflexiv ).
De regula cuvintele care se despart prin cratima, pot fi despartite fiecare separat capatand o exprimare mai prelungita si cu sens, dar similara, cum ar fi ; " fa-mi temele " , rezulta din exprimarea mai lunga " imi ( - mi, pronume ) faci ( - fa ) temele.
Am intalnit deseori o confuzie intre " va " si " v-a " . Este foarte simplu, " va " se scrie legat atunci cand reprezinta viitorul verbului ," va face curat, va pleca acasa ", si se scrie " v-a " dezlegat atunci cand se pot lua si separat, de exemplu ; " v-a intrecut la rezistenta ", adica, pe voi ( v-) a intrecut ( perfectul compus al verbului ) la rezistenta....
Ar fi multe de spus, chiar folositoare in acest sens, am vazut ca sunt multi oameni care, in ceea ce priveste cunostintele elementare de gramatica, au sarit peste ele la vremea respectiva si nu si le-au mai insusit pe parcurs, astfel au ramas cu " lipsuri ". Lipsuri care intr-o epoca in care afirmarea se face si virtual, ajungem sa valorificam calitatea scrisului si a exprimarii.
Sper ca am scris bine mai sus, am terminat si eu clasa a 8 a acum vre-o 20 si ceva de ani. De sunt corectata, multumesc si invat in continuare !
Insa, exista si partea aceea a grabitului la scris pe calculator, forma care nu desemneaza, neaparat, lipsa de cunostinte.

Last edited by ory; 26.10.2010 at 22:45:10.
Reply With Quote