View Single Post
  #8  
Vechi 25.10.2010, 10:46:49
Pr. Gheorghe
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dancapitan65 Vezi mesajul
Dragi prieteni,
Incep aceasta postare cu rugamintea de a nu ma judeca ci de a-mi intinde o mana de ajutor. Cu un an in urma am divortat, copiii ramanand in grija fostei sotii. De o vreme, am gasit o femeie pe care o iubesc, ea fiind de religie reformata. Stiu ca este pacat sa fim impreuna, dar v-as ruga sa imi spuneti, ce ati face in locul meu? A mai trecut vreunul din voi printr-o astfel de situatie?
Multumesc,
Dan
Dragul meu, merg oarecum pe presupuneri, de vreme ce nu stiu care este marturisirea ta de credinta. Pe langa aceasta ma gandesc si la faptul ca, in urma intrebarii puse, astepti poate un raspuns mai degraba practic decat unul tehnic. Pentru un raspuns practic, ar trebui insa sa ne cunoastem mai bine, starea "aseaza-te in locul meu" nu poate sa-ti clarifice situatia: fiecare iti va raspunde dupa ceea ce stie, simte, crede, vede, doreste el, iar domnia ta vrei un raspuns care sa te foloseasca pe tine, nu? La nivel de parere spre formarea unei opinii, putem sta de vorba insa.

Daca am stabilit jaloanele intre care se va pastra incercarea mea de raspuns, pot sa "vorbesc", atragandu-ti atentia insa ca parerea mea este una strict bazata pe invatatura de credinta crestina:

Relatia dintre un barbat si o femeie are o necesitate si o frumusete speciale, pe care Dumnezeu le binecuvinteaza, astfel aceasta relatie de unire devine sfanta. Omul nu mai poate avea putere asupra unui lucru sfant, decat daca Dumnezeu, singurul aflat deasupra sfinteniei, ii da omului puterea si dreptul de a interveni. Binecuvantarea, in urma careia unirea dintre barbat si femeie se face legatura sfanta, este primita prin Taina Nuntii, care se afla la baza casatoriei crestine. Odata realizata aceasta legatura prin binecuvantarea Domnului, ea nu mai poate fi rupta!

Daca, domnia ta, ai primit impreuna cu sotia de care te-ai despartit binecuvantarea lui Dumnezeu, in Biserica, prin Taina Nuntii, aceasta-ti este sotie pana la sfarsitul vietii. Ce este in afara de aceasta legatura este preadesfranare! Minunat lucru este Nunta dar si tare greu de gestionat problemele ce apar in Biserica atunci cand slabiciunea firii noastre este mai mare decat dragostea de Dumnezeu! Dumnezeu insa "nu vrea moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu", iar Biserica, in baza puterii de a lega si de a dezlega, a incercat sa imblanzeasca nenumaratele slabiciuni ale membrilor ei, implinind prin aceasta cuvantul rugaciunii Domnesti: "si ne iarta noua pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri", dar pana unde poate merge insa "acoperirea" neputintei? . Pe aceasta baza, in Biserica, in cazuri reale si care nu implica reaua vointa in raportarea la Dumnezeu, se poate acorda sub forma de pogoramant, o dispensa prin care sa se permita unei persoane casatoria a doua. De la a treia "casatorie" pe mai departe, iata ce spune Sf. Vasile cel Mare: "Pentru a treia nunta, nu avem lege canonica, deci ea nu-i aprobata de lege si astfel, pe aceasta o privim ca pe o intinaciune a bisericii. Dar nu le supunem osandirii publice, fiindca sunt mai de tolerat decat desfraul liber" (Sf.Vasile 50).

Un alt aspect ce trebuie stabilit, atunci cand se porneste un proces de judecare in vederea instituirii unui pogoramant, este legalitatea unei casatorii deja realizate dar parasite si a celei ce urmeaza a se intemeia.

In cazul in care noul sot (sau noua sotie) nu este crestin ortodox, Biserica nu poate acorda vreo dispensa in cazul casatoriei a doua. Dupa cum expune domnia ta problema, considerand ca esti ortodox, cred ca nu ai decat doua optiuni: fie cea pe care doresti sa o iei de sotie va marturisi credinta ortodoxa, din propria ei dorinta si intelegere, nu pentru casatorie doar, urmand ca apoi sa se cerceteze cererea domniei tale pentru acordarea dispensei; fie traiesti (in continuare, probabil) in preadesfranare, asumandu-ti toata raspunderea in fata lui Dumnezeu, asumandu-ti chiar damnarea in final (varianta aceasta o prezint doar ca existentă, nu ca pe o recomandare). Ar mai fi "niste" variante : poate sa traiesti in castitate?!? Sau sa te intorci spre impacare fata de unica ta sotie?!?

Aceasta este parerea mea (slabuță, este drept), a preotului Bisericii Ortodoxe, pe un forum ortodox. Rog pe toti cei care nu impartasesc aceasta credinta, sa se abtina de la a intoarce vorba mea inspre derizoriu prin prezentarea unor pareri neavenite fie din nestiinta fie din reavointa ne-ortodoxa, de tipul: lasa, nea Dane, "iubeste si fa ce vrei", ca Domnul asta a vrut, iubire!

Domnia ta vei face ce crezi ca iti este potrivit si cu putinta; eu te sfatuiesc, ca daca tii la sufletul tau, sa incerci sa afli personal si sa pui in practica sfatul duhovnicului, pe care-l vei gasi la biserica. Aici, pe forum, nu ai dat prea date pentru a putea gasi un raspuns concret si corect la problema expusa!
Reply With Quote